3 Mart 2012 Cumartesi

SOHBET - BAŞARININ SEBEBİ

SOHBET - BAŞARININ SEBEBİ
03 MART 2012 CUMARTESİ


Tarih boyunca, Müslümanların başarılı olma sebepleri incelenirse, bunun dine uymaktan kaynaklandığı görülür. Başarının derecesi, dinimize uymanın derecesine bağlıdır. Kim dine ne kadar uyarsa, o kadar başarılı olur. Tam uyan, tam başarılı olur. Dinimizde nelerin, nasıl yapılacağı bellidir. Bunları kusursuz uygulayanın başarısı, o nispette fazla olur.

Çok başarılı olunan zamanlardaki Müslümanların bazı özellikleri şöyleydi:

1- Onlar, dinli dinsiz herkese şefkat gösterirlerdi. Allah için buğz etmek gereken durumlar bunun dışındadır elbette. Dine düşmanlık eden olursa, onlara karşı sert olurlardı. Nitekim Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde Eshâb-ı kirâmı överken buyuruyor ki:
(Onlar birbirlerini çok severler, birbirlerine çok merhametlidirler, ama Allah düşmanlarına karşı çok çetin ve metin idiler.)
2- Bir vücut gibiydiler. Vücutta, baş da, el de, ayak da olur. Bir uzvun ağrıması bütün vücuda tesir eder. Başarı, vücudun sıhhatli olmasına bağlıdır.
3- Tek kalb gibiydiler. Aynı inancı taşırlardı, aynı sevinci, aynı üzüntüyü hissederlerdi.
4- Maksatları, gayeleri, hedefleri tekti. O da, Allahü teâlânın rızasıydı.
5- Emire itaat ederler, isyan etmezlerdi. Fitne fesat çıkarmazlardı.
6- Bir kişi daha yanmaktan kurtulsun diye, gece gündüz ihlâsla çalışırlardı.
7- Dinimize uymaya çok dikkat ederlerdi.
8- (Öyle yaşayalım ki, bizim yüzümüzden kimse Cehenneme gitmesin, Allahın kulları bize duâ etsinler, bedduâ etmesinler.) derlerdi.
9- Yalan söylemezler, gıybet, dedikodu etmezlerdi. Birbirlerine duâ ederlerdi. Gıyaben ve karşılıksız yapılan duånın makbul olduğunu bilirlerdi.
10- İyilik etmeye, duâ almaya çok önem verirlerdi.

1 yorum:

  1. Gerçekten mükemmel bir iş çıkartıyorsunuz sizin takipcininz olmaktan çok memnunuz.Başarılarınızın devamını dileriz. zebra perde olarak paylaşımlarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil