19 Eylül 2008 Cuma

Kelime-i Sehadet

Kelime-i Sehadet

Lafzen : "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resuluhu",

Manen: "Bilerek ve inanarak söylerim ki: Allah'dan baska ilah yoktur. Hz. Muhammed O'nun kulu ve rasuludur." cümlesine verilen isimdir.

Bu cümle imanin esaslarini özetler. Söyle ki; Allah'dan baska ilah olmadigi, Allah'in bir ve tek mabud, yaratici oldugunu ortaya koyan tevhid inancidir.

Hz. Muahmmed'in Allah'in kulu ve rasulu olduguna inanmak ise; "Hz. Isa ve Üzeyir Allah'in ogludur." ifadesiyle peygamberleri ilahlastirma fikrini ortadan kaldirir. Hz. Muhammed'in rasul olduguna inanmak Islam'daki iman esaslarini, yani; meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kadere ve kazaya inanmayi icine alir.

Hz. Muhammed'in peygamber olduguna inanmak ona vahiy yoluyla indirilen kitaba inanmayi gerektirir. O kitabin (Kur'ân-i Kerim'in) Allah kelami olduguna inanmayi, icerisinde bahsedilen tüm emir ve yasaklari kabul ve tasdik etmeyi icine alir.

Kur'ân da gecen hükümlerden birini inkar etmek, kabul etmemek, Hz. Muhammed'in peygamber oldugu hususunda bir süphenin bulundugunu gösterir. Cünkü Kur'ân'i Kerim bize indigi sekilde hic bozulmadan, hükümlerinin eklenip cikarilmadan zamanimiza kadar ulastigi bir gercektir. "Süphesiz o zikri ( Kur'ân-i) biz indirdik biz ! Onun koruyucusu da elbette biziz." (Hicr suresi, 9)

Kelime-i Sehadet Kur'ân'a ve onun ihtiva ettigi hükümlerin tümüne seksiz ve süphesiz inanmayi gerektiren Islâm kapisinin anahtaridir. Kalp ile tasdik etmek, dil ile söylemek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder