29 Eylül 2008 Pazartesi

Ramazan Bayrami Arefesi

Ramazan Bayrami Arefesi

Ramazan ve Kurban Bayramlari'nin bir gün öncesine "arefe" yada "arife" denilmektedir. Arefe günleri ya baska kutsal günlerin baslangiclarini müjdeler yada bir önceki kutsal günlerin bitisini haber verir.

Mübarek Ramazan ayinin son günü olan bu Ramazan Bayrami arefesinde hem on bir ayin sultani Ramazani bitirmenin verdigi buruklugu hem de Ramazan Bayrami'ni karsilamanin verdigi sevinci bir arada yasiyoruz.

Basi rahmet, ortasi magfiret, sonu cehennem azabindan kurtulus ayinin sonuna gelmis bulunuyoruz. " Ey iman edenler ! Allah'a karsi gelmekten sakinmaniz icin oruc, sizden öncekilere farz kilindigi gibi, size de farz kilindi" (Bakara sûresi, 183) âyeti kerimesi ile farz kilinan Ramazan ayi orucunun son gününü bugün tutuyoruz.

Ramazan Bayrami icin hazirliklar bugün tamamlanmaya calisilmaktadir. Bayram temizligi, bayramda gelecek misafirlere sunulacak ikramlar, cocuklari sevindirmek icin keseye uygun hediyeler...... bu hazirliklardan bazilaridir. Ayrica Peygamberimizin tavsiyesi olarak arefe ve bayram günleri kabir ziyareti de yapilmalidir. Kabir ziyaretinde bulunan, sevabini ölülere bagislamak üzere Kur'ân-i Kerim okur, onlar ve kendisi icin duada bulunur.

Ramazan ayi boyunca okunulan hatimlerin dualari eger yetistirilemediyse Ramazan Bayrami arefesinde yapilir. Ayrica bu kutsal günde cocuk yetistirme yurdu ve huzur evleri gibi kimsesiz ve gözü kapida kalan din kardeslerimizin de gönlünü ve hayir dualarini almaliyiz.
Anahtar Kelimeler: Ramazan Bayrami - Ramazan Bayrami arefesi - Arefe günü - Bayramdan bir önceki gün - Bayramdan önceki son gün -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder