2 Ekim 2010 Cumartesi

ANNE VE BABAYA İYİLİK ETMEK

ANNE VE BABAYA İYİLİK ETMEK
02 EKİM 2010 CUMARTESİ - 24 ŞEVVAL 1431

Bir kişi Peygamber Efendimiz'e gelip cihâd etmek için izin istedi. Resûlullah (s.a.v.) 'Annen baban hayatta mı?' buyurdu. O kişi 'Evet' deyince Resûlullah (s.a.v.) 'onların hizmetinde (rızâlarını kazanmak için) çalış' buyurdular.

Onlara iyilik; ihtiyaçlarını görmek, sıkıntılarını gidermek, onlara çocuklara muamele edildiği gibi yumuşak­lıkla muamele etmek, kendilerinden ve ihtiyaçlarından dolayı sıkılmamak, onlara hizmeti birçok nafile ibâdet­ten faziletli görmek, namazlardan sonra onlara duâ et­mektir. Onların yorulmasına fırsat vermemek, onlara karşı sesi yükseltmemek ve eziyet etmemek, yiyecek ve içeceklerin en güzellerini onlara ikram etmek ve onlar­dan izinsiz yolculuğa çıkmamaktır.
Ancak dîne aykırı olan arzu ve işlerinde onlara uyul­maz. Meselâ beş vakit namaz, zekât, oruç, keffâret, ne­zir gibi ibâdetleri terk etmek, zina etmek, içki ve şarap içmek, adam öldürmek, hırsızlık yapmak gibi haram olan isteklerinde onlara itaat edilmez. Çünkü Peygamber Efendimiz "Allâhü Teâlâ'ya isyan olan işlerde mahlûka itaat olunmaz." buyurmuştur.

Dînin razı olacağı ve mürüvvetin icâbı olan, meselâ yemek içmek, giymek gibi ihtiyaçlarını karşılamak, cefâ etmemek, ağır söylememek, hastalıklarına bakmak, vefatlarında defnetmek gibi yardımlarda bulunmalıdır.

Kişi, ana babasına karşı öfkelendiğinde, küçük­ken kendini nasıl yetiştirdiklerini, geceleri uykusuz kaldıklarını, yorulduklarını ve şefkatle muamele et­tiklerini hatırlamalı, Allâhü Teâlâ'nın "Onlara güzel söz söyle." emrini unutmamalıdır.

Şayet öfkelenip emirlerine muhalefet edilirse, daha sonra yaptığına pişman olup, özür dilemeli ve tövbe etmelidir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 27 Temmuz 2010 Sali - 15 Şaban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder