1 Ekim 2010 Cuma

YEME VE İÇMENİN BÂZI ÂDABI

YEME VE İÇMENİN BÂZI ÂDABI
01 EKİM 2010 CUMA - 23 ŞEVVAL 1431


Resûlullah Efendimiz'in (s.a.v.), yeme ve içme hu­susunda bâzı tavsiyeleri şunlardır:

1- Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak: İbn-i Abbas'tan (r.a.) rivayet olunan bir hadîs-i şerîfte Pey­gamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Yemek­ten önce ve sonra elleri yıkamak fakirliği giderir ve bu, bütün peygamberlerin sünnetidir."

2- Yemeği ayıplamamak: Peygamber Efendimiz, ye­nilmesi caiz olan hiçbir yemeği ayıplamaz, yiyeni de yermezdi. Ebû Hureyre (r.a.) şöyle rivayet etmiştir: "Re­sûlullah (s.a.v.) hiçbir yemeği, hiçbir zaman ayıplamamış-yermemiştir. O bir yemekten hoşlanırsa yer, hoş­lanmazsa bırakırdı."

3- Ayakta yememek ve içmemek: Enes bin Mâlik (r.a.) şöyle demiştir: "Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ayak­ ta su içmeyi yasakladı. Yâ Resûlallâh, ayakta yemek için ne buyurursunuz?" diye soruldu. Bunun üzerine Peygam­ber Efendimiz (s.a.v.); "O daha kötüdür." buyurdu.

4- Yatarak yememek: Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kişinin yüz üstü yatarak yemek yemesini yasakladı."

5- Kendi önünden yemek: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Yemek konulduğu zaman kendi önünden ye. Sofrada oturan diğer kimselerin önünden yeme." buyur­muştur.

6- Yiyeceğe ve içeceğe üflememek: İbn-i Abbas (r.a.) "Peygamberimiz (s.a.v.), yiyeceğe ve içeceğe üflemezdi. Su içerken de kabın içine doğru solumazdı." demiştir.

7- Yemekten sonra duâ etmek, Hz. Allah'a, verdiği nimetlerden dolayı şükretmek: Sahabeden Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) demiştir ki: "Peygamber Efendimiz (s.a.v.), yemek yedikten sonra: "Elhamdülillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve ce'alenâ müslimîn..." diye duâ ederdi ki, meali şudur: Bizleri yediren, içiren ve bizi Müslümanlar­dan kılan Allâhü Teâlâ'ya hamd ü senalar olsun...

Kaynak: Fazilet Takvimi / 24 Temmuz 2010 Cumartesi - 12 Şaban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder