23 Ekim 2011 Pazar

Van'da 6.6 şiddetinde deprem

Van'da 6.6 şiddetinde deprem
23 Ekim 2011 Pazar

Van'da 6.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremde bazı evler yıkıldı ve artci sarsintilar devam ediyor...

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin merkez üssünün Van Tabanlı olduğunu ve Richter ölçeğine göre 6.6 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Depremin yaklaşık 30 saniye sürdüğü ve çevre illerde de hissedildiği belirtildi...

Depremin 13:41'de meydana geldiği ve deprem sonrası halkın sokaklara döküldüğü öğrenildi...

Yetkililer ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgiye ulaşılamadığını ama özellikle kırsal kesimlerde yıkımların daha fazla olabileceğini ifade ettiler..

Depremin 200 km'lik bir alanda hissedildiği bildirildi, deprem sonrası telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Şiddetli deprem Erzurum, Diyarbakır, Ağrı, Bitlis Hakkar ve Siirt'te de hissedildi.

Uzmanlar depremin bu kadar geniş bir alanda hissedilmesinin nedeninin sığ bir deprem olmasından kaynaklandığını belirtti...

Kentte ilk belirlemelere göre bir çok evde büyük çapta hasar meydana geldiği ve yıkılan evler olduğu ifade edildi... Artçı sarsıntılar devam ediyor...

4.7 VE 5.5 ŞİDDETİ ARASINDA DÖRT ARTCI DEPREM MEYDANA GELDİ
Saat 13.48'de Merkez Üssü Van Ilikaynak'ta 5.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi,
Saat 13.56'da Merkez Üssü Van Gedikbulak'ta 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi,
Saat 14.10'da Merkez Üssü Van Kurubas'ta 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi,
Saat 14.32'de Merkez Üssü Van Halkali'da 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi,

ABD'YE GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.6
ABD Jeolojik Araştırmalar Maerkezi, depremin büyüklüğünün 7.6 büyüklüğünde olduğunu açıkladı

VAN BELEDİYE BAŞKANI BEKİR KAYA'DAN İLK AÇIKLAMA
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, yaptığı açıklamada kent merkezinde ilk belirlemelere göre 2 binanın ve cde bazı cami minarelerinin yıkıldığını açıkladı. Kaya yaşanan iletişim sorunu nedeniyle insanların birbirine ulaşma konusunda zorluk yaşadığını ve bu durumun da paniğe neden olduğunu ifade etti...

RASATHANE'DEN İLK AÇIKLAMA
Rasathane yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre depremin yoğun yaşandığı yerlerin Özalp, Muradiye ve Erciş ilçeleri olduğu ve muhtemel hasarın bu bölgede daha yoğun yaşanacağı açıklandı.

ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİ
Van'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6,6 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.

YAKLAŞIK 50 KİŞİ HASTANEDE
Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN VAN'A GİDİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan depremim yaşandığı bölgeye gidiyor... Erdoğan İstanbul'da sürdürdüğü bütün programlarını iptal ederek Van'a hareket etti. Bakan Beşir Atalay'da tüm kurumların alarma geçirildiğini ve Van'da toplanacağını açıkladı.
Anahtar Kelimeler: Van -Batman - Hakkari - Sirnak - Mardin - Diyarbakir - deprem - earthquake - erdbeben - 6.6 siddetinde - siddetli deprem - artci sarsinti - artci sarsintilar - ilikaynak - gedikbulak - edremit - halkali - son dakika - haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder