12 Kasım 2010 Cuma

AKÎKA KURBANI

AKÎKA KURBANI
12 KASIM 2010 CUMA - 6 Zilhicce 1431


Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere 'akîka' ismi verilir. Çocuk için Cenâb-ı Hakk'a şükür olarak kesilen kurbana da 'akîka kurbanı' denir.

Akîka kurbanı kesmek müstehabdır. Akîka kurbanı çocuğun doğduğu günden itibaren kesilebilir. Yedinci günü kesmek efdaldir.

Kurban olmaya elverişli bir hayvan akîkaya da yeterli olur. Erkek ve kız çocuğu için birer kurban kesilebilir. Erkek çocuk için iki kurban kesilmesi de uygundur.

Akîka kurbanı kesilirken anası yahut babası "Yâ Rabbe'l-âlemin, bu benim çocuğumun akîkasıdır. Onun ce­hennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun." diye duâ eder.

Vaktiyle akîka kurbanı kesilmemiş olan kimse kendi nâ­mına bir kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri, Allâhü Teâlâ'nın emri ile peygamberliğini ilân etmesinden sonra kendileri için ve iki torunlarının do­ğumlarında onlar için akîka kesmişlerdir.

Akîka kurbanının kemikleri, çocuğun sağlık ve selâ­metine bir hayır dileği olsun diye kırılmayıp ek yerle­rinden ayrılabilir veya çocuğun mütevazı olmasına ye kötü huylardan korunması bir temennîsi ile kırılabilir. İkisi de müstehap görülmüştür.

Akîka kurbanının etinden sahibi yiyebilir, başkalarına yedirebilir ve etin bir kısmını, tamamını veya kurbanın kendisini bağışlayabilir.

Çocuklar Allah'ın lütfudur. Bu kurbanlar da o lûtfa kar­şı birer şükran ifadesidir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 27 Ekim 2010 Carsamba - 19 Zilkade 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder