26 Kasım 2010 Cuma

SADAKALARI GİZLİ Mİ, AŞİKÂR MI VERELİM ?

SADAKALAR GİZLİ Mİ, AŞİKÂR MI VERİLMELİ ?
26 KASIM 2010 CUMA - 20 ZİLHİCCE 1431

Resûlullâh'a (s.a.v.) "Sadakanın gizlisi mi daha fazîletli açıktan verileni mi?" diye sormuşlardı. Cevaben şu mealdeki âyet-i kerîme nazil oldu: "Eğer sadakaları açıktan verirseniz o ne iyi ve eğer onları gizler de fakirlere öyle verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına keffâret olur. Hem Allah her ne yaparsanız haberdardır." (Bakara, 271)

Sadaka, lügatte sıhhat ve kemâl mânâlarınadır. Çünkü zekât verilmekle mal temizlenip sıhhat ve kemâline sebep olur. Bir de imanda sadâkat ve kemâle delâlet eder. Her sadakada bu mânâ vardır.

Açıktan vermenin güzel olduğunu bildiren âyetin birinci kısmı farz olanlar hakkında, gizlemenin daha hayırlı oldu­ğunu bildiren ikinci kısmı da nafileler hakkındadır. Ancak bir insanın zekâtını aşikar vermesi, servetinin tamamını göstermesi demek olacağından bâzı zamanlar ve hele bâzı şahıslar hakkında birtakım kimselerin hasedini ve zâlimlerin hırsını tahrik ederek zarara sebep olabilir. O zaman malını gizlemek daha iyi olacağından zekâtını gizlemesi de daha fazîletlidir.

Fakat bir mahzur bulunduğu ve meselâ açıktan ve­rildiği zaman lâyık olan mahalline teslim olunamayacaksa bunu da nafile gibi gizli vermek daha faziletlidir. Çünkü nafilelerde gizli vermek açıkça vermekten yetmiş kat daha faziletlidir. Farzda da açıkça vermek, gizlice ver­mekten yetmiş kat daha faziletlidir.

Ancak Allâhü Teâlâ açık-gizli her ne yaparsanız, onlardan haberdârdır. Binâenaleyh Allah'a bildirmek için sadakalarınızı dünyâya ilân etmeye kalkışmakta da bir mânâ yoktur. Gizlemek ihlâsa daha uygun olur.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 4 Ağustos 2010 - 23 Şaban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder