8 Kasım 2010 Pazartesi

İMAM AHMED BİN HANBEL (R.H.)

_İMÂM AHMED BİN HANBEL (R.H.)_
08 KASIM 2010 PAZARTESİ_

Amelde dört hak mezhepten Hanbelî mezhebinin imamıdır. Büyük bir müfessir, yüksek bir muhaddistir. H. 164 (M. 780/781) tarihinde doğmuş, H. 241 (M. 855 / 856) senesinde Bağdat'ta vefat etmiştir.

"Rütbelerin en üstünü ilim rütbesidir." Hadîs-i şerifinin tâm misâli olan Hz. İmam, güzel ahlâk ve âdabın en güzel numunesi idi. Ahlâkının faziletine dâir çok kitaplar yazılmıştır. Ahlâkı güzel idi ve ahlâkı güzel olanları) severdi.

Doğruluktan asla ayrılmaz, bütün dünyâyı verseler ya­lan söylemez, zerre kadar kul hakkına tecâvüz etmezdi.

Nerede fakir ve hasta bir adam işitmiş olsa derhal ziyaretine giderdi.

Hilâl bin el-Alâ diyor ki: İmâm Ahmed bin Hanbel'in çeşitli ilimlerde harikulade vukufu vardı. Elli sene kadar sohbetiyle müşerref oldum. Övünerek söz söylediğini işitmedim. Hatta bir gün "Yâ imam, ahmak kimdir?" diye sordular "Kendini medhedendir." buyurdu.

İlim tahsiline rağbetleri çok olduğundan malûmatını artırmak veya bir meseleyi incelemek üzere Basra, Kü­fe, Şam, Yemen taraflarına gitmişler ve Mekke-i Mükerreme ve Medîne-i Münevvere'yi ziyaret etmişlerdi.

İlim tahsili uğrunda her türlü meşakkati, zorluğu göze alırlardı. Bir kitabı istinsah etmek (yazmak) ve bir mese­leyi halletmek için uzak mesafelere gittikleri çok olmuştur.

Çok, zekî idi. Bir meseleyi ezberlemiş olsa bir daha unutmazdı.

El-Müsned isimli eserinde otuz bin kadar hadîs-i şerîf vardır. En küçük bidat sahibinden ve Hz. Muâviye'yi (r.a.) kötüleyenden hadîs rivayet etmezdi.

Vefatında cenazesi çok büyük bir kalabalık tarafından kaldırıldı. İzdihamdan üç gün cenaze namazı kılındı. Bağdad'da defnolunmuştur. Rahmetullâhi aleyh.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 31 Temmuz 2010 Cumartesi - 19 Şaban 1431

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek yapmak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, Lütfen aşağıdaki e-postayı bize yazın.

    Bu sizin için zengin olmanın bir fırsat, biz temin ederim ve bizimle% 100 güvenli bir anlaşma garantisi, her şey kanunen kurbanlar böbrek bağışçılarına göre yapılır.
    Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

    Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

    YanıtlaSil