7 Mart 2011 Pazartesi

HALKIN ADİL SULTANLARA SEVGİSİ

HALKIN ADİL SULTANLARA SEVGİSİ
7 MART 2011 PAZARTESİ - 2 REBÎ'UL-ÂHİR 1432

İnsanların idârecilere olan sevgisi, onun idâresinde refah içinde yaşadıkları, nimetlerinden faydalandıkları içindir. İdâreciler zulüm ve haksızlıktan uzak bulunmalıdırlar. Eğer adâletle, insafla hareket eder ve zulümden yüz çevirip, Hak yolunda halkla beraber olur ve zayıfları korursa herkes tarafından sevilir.

Adâleti ile meşhur Sultan Salahaddin (1138-1193), adâlet sevgisini, Sultan Nureddin Şehid'den öğrenmiştir.

Kâdı Bahauddin, Salahattin Eyyûbî hakkında şunları anlatır:

Salahaddin-i Eyyûbî, Dimeşk kalesinde vefat ettiği zaman, halk o kadar üzüldü ki, onu anlatmaktan dil acizdir. Merhum hayatta iken halktan birçok kimse: "Bu şefkatli hükümdara canımızı ve çocuklarımızı feda ederiz." derlerdi. Biz, devlet başkanları için söylenen bu şekildeki sözleri mübalâğalı görürdük. Sultan Salahaddin âhiret âlemine göçünce gördük ki, bu söz doğru imiş. Herkes vicdânında şunu duydu: Şâyet fedâ mümkün olsa, canını ve en çok sevdiği evladını feda ederdi. Çünkü o zaman Hıristiyanlar Şam yakınlarını ve Kudüs'ü almışlardı. Mısır ve Şam'ı alarak İslâm'a daha çok zarar verebilirlerdi. İşte Salahaddin Eyyûbî yaz - kış demeyip, gece ve gündüz çalışarak Hıristiyanlarla muhârebeler neticesinde Kudüs ü ve birçok sâhili Hıristiyanlardan geri aldı. Vefat edince hazinesinde sadece bir altın ve otuz yedi akçe bulundu.

Osmanlı sultanları da adâletiyle meşhur olmuşlar ve bu isimle anılmışlardır. Onlar, kuruluş tarihinden itibâren Ehl-i sünnetin yolundan ayrılmamışlar ve sapıklıktan tamamen uzak kalmışlardır. Ayrıca İslâm sancağını yüceltmek, kâfirleri ve putperestleri kahretmek husûsunda kusur göstermemişlerdir.
Anahtar Kelimeler: HALKIN ADİL SULTANLARA SEVGİSİ - Halkin adil sultanlara sevgisi
Kaynak: Fazilet Takvimi / 4 MART 2011 CUMA - 29 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR AYET-İ KERİME
"Adaletle hükmedin (her hak sahibine nasibini verin). Muhakkak Allâhü Teâlâ adaletle hükmedenleri sever."
Kaynak: Hucurat Sûresi, âyet 9
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder