3 Mart 2011 Perşembe

UYKUNUN BAZI ÂDABI

UYKUNUN BAZI ÂDABI
3 MART 2011 PERŞEMBE - 28 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Mümkün oldukça evde yalnız yatmamalı kapının eşiğinde uyumamalı elinde et balık gibi şeylerin kokusu varken yatmamalı etrafı duvarla çevrili olmayan damda uyumamalı fecr (sabah namazı) vaktinden önce uyanmağa çalışmalıdır.

Bir hadîs-i şerifte: "Sabah vaktindeki uyku rızka mâni olur." buyuruldu. Uyanınca hemen abdest alıp namaz kılmalıdır. Böylece günün kalan kısmını gönül temizliği ve rahatlığı içinde geçirir. Allâhü Teâlâ'nın haram ve yasak kıldığı şeylerden takvâ ve verâ' içerisinde olup sakınmalıdır. Böylece yeni günü hayırlı amelle başlatmış geçen günü iyi amellerle bitirmiş olur.

Sabahleyin: "El-hamdü lillâhillezî ahyânâ ba'demâ emâtenâ ve ileyhi'l-ba'sü ve'n-nüşûr." duâsını okumak müstehaptır. Mânâsı: "Bizi öldürdükten sonra tekrar dirilten Allâh'a hamd olsun. Diriltiliş ancak Allâh'adır." Bu duâyı okuyunca gecenin şükrünü edâ etmiş olur.

Abdullah bin Abbâs (radıyallâhü anhümâ) bir oğlunu sabah vaktinde uyur görünce "Kalk! Allah gözlerine uyku vermesin! Rızkların dağıtıldığı vakitte mi uyuyorsun? Yoksa sabah vaktinde uyumanın çirkin tembellik güçsüzlük ve ihtiyaçları geciktirmek olduğunu bilmiyor musun?" buyurdu.
Anahtar Kelimeler: UYKUNUN BAZI ÂDABI - uykunun bazi adabi
Kaynak: Fazilet Takvimi / 24 ŞUBAT 2011 PERŞEMBE - 21 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Rızık ve ihtiyaçlarınızı karşılamaya sabah erken başlayınız. Zîrâ sabah erken başlamakta bereket ve muvaffakiyet vardır."
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-câmiu's-Sâğîr
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder