19 Mayıs 2008 Pazartesi

A'DAN Z'YE SIGARA YASAGI

A'DAN Z'YE SİGARA YASAĞI

Türkiye, sigara tüketimine getirilen geniş sınırlamalarla bugünden itibaren yeni bir döneme giriyor. Dumansız günler başlıyor... Yasaklar, işyerlerinden alışveriş merkezlerine, stadyumdan konser alanına kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Nerelerde sigara içilmesi yasak?

Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları ve taksiler dahil, kara, hava, denizyolları ile demiryolları gibi toplu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.

Eğitim kurumlarının açık alanlarında da sigara yasak olacak. Tiryakiler otellerde standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunan, mümkünse aynı katlarda toplanmış özel odalarda ağırlanacak. Otel içinde tiryaki odası dışında bir mekânda sigara içemeyecek.

Tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddelerin tümü yasa kapsamında tütün ürünü sayıldığından nargile kafeler de yasak kapsamına girecek. Yasak olan mekânlarda sigara içme odası da olmayacak.

Çadır kursak olmaz mı?

Yasa, kapalı alan tanımını çadır ve benzeri seyyar mekânları da kapsayacak şekilde yaptığı için, ister farklı amaçlarla ister sigara içme mekânı olarak tasarlansın, çadır benzeri yerlerde de sigara içilmesi yasak olacak. Bu yasak, tiryakiler için bahçeye çadır kurmayı planlayan TBMM yönetimini de zor durumda bıraktı.

İstisnası yok mu?

Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler ve ceza infaz kurumları yasak kapsamı dışında kalacak. Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan deniz araçlarının güvertelerinde sigara için toplam alanın yüzde 10’unu geçmemek üzere özel alan oluşturulabilecek.

İçki içerken de yasak mı?

Lokanta, bar, kafeterya ve kahvehanelerde yasak 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek. Ancak ticaret merkezi, işhanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi gibi yerlerin içinde olup, tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler de bugünden itibaren yasak kapsamında olacak.

Stadyum yasağın neresinde?

Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde sigara yasak olacak. Buralarda faaliyet ve seyir alanları dışında, sigara için toplam alanın yüzde 50’sini geçemeyecek özel alanlar oluşturulabilecek.

Çocuklar korunuyor mu?

Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar tütün işinde çalışamayacak. Tütün ürünleri sadece yetkili satıcılarda satılabilecek. Tane ile satış yapılamayacak.
Otomatik makinelerde satış yapılamayacak. Telefon ve internetle sipariş yapılamayacak. Tütün ürünleri çocukların doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülebilecek şekilde satışa sunulamayacak.

Cezası ne olur?

Yasak kapsamındaki yerlerde sigara içenler hakkında tutanak tutularak 62 YTL ceza kesilecek. İzmarit, paket, ağızlık, kâğıt gibi atıkları çevreye atanlara da 20 YTL ceza verilecek.

Film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamının yapılması halinde, yerel yayın yapanlara bin ila 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 ila 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin ila 100 bin YTL idari para cezası verilecek. Sadece, tarihi belge niteliğindeki görüntüler için bu yasak geçerli olmayacak.

Uyarı var mı?

Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.

Cezayı kim yazacak?

Tütün yasağı olan açık ve kapalı alanlarla spor, kültür, sanat ve eğlence yerlerinde sigara içenlere para cezası, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince verilecek. Toplu taşıma araçlarında ise ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri ceza kesecek.

Sigara yasağının uygulanmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Uyarı dikkate alınmazsa 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1000 YTL ceza kesilebilecek.
Anahtar Kelimeler : A'DAN Z'YE SİGARA YASAĞI - A'DAN Z'YE SIGARA YASAGI - Nerelerde sigara içilmesi yasak ? - Sigara icmek icin Çadır kursak olmaz mı ? - İstisnası yok mu ? - Kapali alanlarda İçki içerken sigara icmek de yasak mı ? - Stadyum yasağın neresinde ? - Sigara yasaginda Çocuklar korunuyor mu ? - Sigara icmenin cezası ne olur ? - Uyarı var mı ? - Sigara yasagini delenlere Cezayı kim yazacak ? igara yasagina karsi gelenlere Cezayı kim yazacak ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder