8 Mayıs 2008 Perşembe

İsvicre'de Hiristiyan sanatci dava kazandi

İsviçre'de Hıristiyan sanatci davayı kazandı


İsviçreli Hıristiyan sanatçı ülkesindeki minare tartışmalarını protesto etmek amacıyla günde beş vakit kiliseden ezan okumaya kalkıştı. Sanatçı hakkında açılan dava yüksek mahkeme tarafından reddedildi.

Geçtiğimiz yıl İsviçre’nin Zürih ve Bern şehirlerindeki merkez kiliselerden kendi yaptığı ses düzeneği ile ezan okuyan Zürih’li aksiyon sanatçısı hakkında açılan dava yüksek mahkeme tarafından reddedildi. İsmi açıklanmayan aksiyon sanatçısı ülkedeki minare tartışmalarını protesto etmek amacıyla günde beş vakit kiliselerden ezan okumaya kalkışmıştı.

Polisin engeline takılan sanatçı, farklı dinlere mensup insanlara karşı gösterilen sert muamelelerin arttığına dikkat çekerek, bu konuda insanlara sanatçı kimliğiyle bir mesaj vermek istediğini söylemişti.

Katı bir Hıristiyan Zürihli, dini duygularının rencide edildiği iddiasıyla sanatçı aleyhinde savcılığa başvurmuştu. Ceza soruşturması yapılmak üzere askıya alınan şikayet, davacının yüksek mahkemeye yaptığı itirazla tazelenmişti. Sanat adı altında İslami bir ritualin Hıristiyanlığın sembolü olan bir binada sergilenmeye çalışılmasının onuruna dokunduğunu ileri süren davacı yüksek mahkemeye başvurmuştu.

Davacının itirazını ve davalının savunmasını dinleyen mahkeme, aksiyon sanatçısının iyi niyetini referans aldı. Gerçekleştirilen fiilde kiliseye karşı bir saygısızlığın işlenmediğine ve insanların dini duygularının rencide edilmediğine kanaat getiren mahkeme heyeti şikayet dilekçesinin reddine karar verdi.

Kaynak: Emine K. Arslaner - timeturk.com
Anahtar Kelimeler: Isvicre'de Hiristiyan sanatci dava kazandi - Hiristiyan sanatci Kilisede ezan okumustu - Minare tartismalarini protesto etmek icin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder