21 Mayıs 2008 Çarşamba

KENE'ye bes yilda 93 kurban

KENE'ye beş yılda 93 kurban


Türkiye kene ve yol açtığı hastalıkla mücadele edemiyor. Oysa bu illetin ana nedeni, kene yiyen tavuk, kuş ve böceklerin öldürülmesi.

Takvim Gazetesi'nin haberine göre, 93 kişinin ölümüne yol açan kene ve beraberinde getirdiği Kırım Kongo Kanamalı hastalığıyla ilgili gerçekleri ortaya çıkıyor. 2002'den beri ilaçlama yoluyla mücadele edilen keneye çözüm bulunamamasının ana nedeni, doğal dengenin bozulması. Çünkü, kene yiyen canlılar yok olunca bu zararlı yaşama alanı buldu.


İlaç pazarı 1 milyar YTL oldu

Uzmanlar, kene yiyen tavuk, kuş ve böceklerin azalmasının, olayın boyutlarını büyüttüğünü söyledi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, "Kene mücadelesi adı altında kimyasal haşere ilacı pazarlanıyor. Bu sayede, ilaç pazarı 1 milyar YTL'ye ulaştı. Ayrıca bu ilaçlar karınca ve haşereleri de öldürüyor. Mücadele kışın yapılsa, kuşlar bunları yiyecek" dedi.

Kuşu böceği öldürdüler keneyi başa bela ettiler

Kene korkusu hortladı ilaçlama başlatıldı ancak uzmanlar buna karşı çıktı: İlaç, keneyi yiyen canlıları yok edip doğal dengeyi bozuyor. Oysa tüm kanatlılar kenenin en büyük düşmanı....

Geçtiğimiz yıllarda birçok vatandaşımızın hayatına mal olan keneler, bu yıl yine hortladı. Taşıdıkları Kırım Kongo mikrobuyla yapıştıkları insanın 1 haftada ölümüne neden olan keneler, özellikle kırsal kesimi tehdit ediyor. Kenelerin görüldüğü 2002 yılından bu yana mücadele, ilaçlama yöntemiyle yapılıyor. Uzmanlar ise kenelerin ilaçla değil doğal yöntemlerle yok edileceğini söylüyor. Keneleri tavuklar ve kuşların dışında karıncalar ve böcekler de yiyor. Oysa ilaçlama bu hayvanlara da zarar verdiği için denge bozuluyor.

'Önce tarlalar sürülmeli'

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Zafer Karaer'in konuyla ilgili olarak Takvim'e yaptığı açıklamalar ise sorunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kene ile mücadelenin yanlış yapıldığına dikkat çeken Karaer, "İlaç firmalarının tazyikiyle tonlarca zehir tarlalara dökülüyor. Böylece doğal denge bozuluyor" dedi. Prof. Karaer, ilaçlarla keneleri tüketen hayvanların da öldürüldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: Kenelerin kışı geçirdiği meralar, Ekim-Mart döneminde birkaç kez sürülmeli. Böylece toprak altından çıkan keneler, kuşlar tarafından yenilerek ortadan kaldırılır.

'Dirençli hale getiriyor'

Tavukların da keneleri yediğini hatırlatan Karaer, şunları söyledi: Ayrıca doğada bu keneleri tüketen küçük yaratıklar var. Bunlar da ilaçlama sırasında yok oluyor. Üstelik keneler ilaca karşı direnç geliştiriyor ve trilyonlar havaya uçuyor. Doğal denge bozulunca da mücadele boşa gidiyor. Oysa kimyasal mücadele yapılacaksa bile bu kenelerin kış uykusunda olduğu dönemde yapılmalı. Haşere ilaçları hesapsızca kullanarak hem kendimizi hem de ülkemizi kirletmeyelim."

Karıncaların rolü büyük

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş'ın açıklamalar ise şöyle: Karıncalar kenelerin küçük yumurtalarını topluyor ve çoğalmadan öldürüyor. Kışı yuvalarında geçiren keneler, baharla birlikte beslenmek için dışarı çıkıyor. Kenelerin azalmasında, popülasyonunda rol oynayan karıncalardır.

Ölüm sayısı artıyor

Kırım Kongo hastalığı Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında görüldü. O tarihten bu yana hem vaka hem de ölüm sayısı arttı:

* 2002-2003 arası vaka sayısı 150, ölüm sayısı 6
* 2004'te vaka sayısı 249 ölüm sayısı 13
* 2005'te vaka sayısı 266 ölüm sayısı 13
* 2006'da vaka sayısı 438 ölüm sayısı 27
* 2007'de vaka sayısı 717 ölüm sayısı ise 33.

'Veterinerlik bir teşkilat olmalı'

Dr. Can Demir (Veteriner Gıda Hijyeni Derneği Genel Başkanı):
Kene, hastalığın sebebi değil. Sadece hastalığı taşıyor. Bunun önüne geçmek için hayvanlarda ve hayvan barınaklarında yapılacak hijyen çalışmaları çok önemli. Yaban domuzundan tavşana, süt ineğine kadar birçok hayvanda kene görülebilir. İnsanların temas halinde olduğu hayvanlarda da hijyenin sağlanması lazım. Tarımın yanında veterinerlik bir teşkilat olarak hizmet vermelidir.

Kaynak: Takvim Gazetesi
Anahtar Kelimeler: KENE'ye beş yılda 93 kurban - Kene ye bes yilda 93 kurban verdik - Kene sorunu - Kene illetinin bes yillik bilncosu korkunc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder