1 Nisan 2009 Çarşamba

Muhsin Başkan'ın sitemli vedası

Muhsin Başkan'ın sitemli vedası


Dünya hayatı için üstad Necip Fazıl Kısakürek:

“Eti zehir,yağı zehir,balı zehir dünyada,

Bütün fani lezzetlere darılmadan geçilmez” diyor.

Bazı insanlara dışarıdan da baksanız, yakından tanımasanız da bu dünya için yaratılmadığını düşünürsünüz.. Onlar eti zehir, yağı zehir, balı zehir bu dünyaya fazla gelecek kadar dürüst, çilekeş, civanmert, yiğit ve bir o kadarda naif ve incedirler. Dünya hayatını ve nimetlerini hep küçümsemişlerdir.

Dünya hayatı adına en ufak bir lekenin onlara bulaştığını müşahade edemezsiniz. Onları içinde bulundukları konum ile izah edilemez bir tevekkül ve doygunluk içinde bulursunuz. Çamurda yürüse de üzerine pislik bulaştırmayan insanlar gibi, onların da yaşadıkları hayatın kötü yönlerine bulaşmamalarını hayretle anarsınız.Menfaatlerinin ve hesaplarının değil, ideallerinin gösterdiği yerdedirler.

Uğrunda fedakarlık yapılacak mukaddesler ve inandıkları doğruları adına her türlü çileye katlanan bu alicenap ruhlar , bu özellikleri ile dost ve düşman, etrafındaki herkesin sevgisini ve takdirini kazanmışlardır.

Böyle fedakar ruhların “ Öyle er oğlu er yiğitler, adam gibi adamlar vardır ki , Allaha verdikleri sözü yerine getirdiler. Onlardan bir kısmı ise sıralarını beklemektedirler “ diye tarif edildiğini bilirsiniz.

Ruhumuza bu düşünceleri ilham eden , basiretle anlayacağınız gibi, Berit dağlarında yitirdiğimiz, ve şimdi rahmetle andığımız , Anadolu ‘ nun yetiştirdiği bir civanmert, Muhsin Yazıcıoğlu ‘ dur.. O , Anadolu ‘nun sevdiği ve takdir ettiği bir siyasetçi ve bundan önce kamil bir “insan”dı. Bir kısım mülahazalarla kendi partisine oy vermeyen milyonların kalbinde dahi yaşadığı hayatla müstesna bir yer edinmiştir.

Siyasi başarılarının ötesinde , insanlığı ve idealleri ile gönüllerdedir. Siyasete menfaati için değil, mefkure ve prensipleri uğruna devam ettiğine olan güven tamdır. Bu sebeple hizmet olarak bildiği bu yolda idealleri uğruna, hasbi niyetlerle, kısıtlı imkanlarla dağları aşmaya çalışan .bu yiğidimiz aynı zamanda alnı valalı, anlı şanlı şehidimizdir.

Birçok siyasetçinin unutulacağı gelecek asırlarda şehadeti ile, fedakarlığı ile asırlar boyu anılacaktır. Kendi ifadesi ile "acı, zulum " kiraladığı o ilkel helikopter onu peygamberine ulaşan şehitler kervanına götürmüştür.

" Ey şehid oğlu şehid isteme benden makber
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber "

Dünya konusunda en son konuşmalarında:

"Bir saniyenize bile hakim değilsiniz. Bir saniyesine bile hakim olamadığınız, hükmedemediğiniz bir hayat için, bir dünya için, bu kadar fırıldak olmanın anlamı yoktur. Düz yaşayacağız, düz duracağız, düz yürüyeceğiz. Dik duracağız, doğru gideceğiz. Allah’ın izniyle hayatım boyunca hep böyle gittim. Allah’ın izniyle, olsak da milletle olacağız."

diyerek ibretli bir mesaj bırakıyordu.

Mamak’ta geçirdiği 7,5 yılı ve orada Rabbine teveccüh ettiği satırları şimdi okuyabiliyoruz.

Dualar gibi yükselir ümitlerim
Güneşle kol kola kırlarda koşarak
Siz peygamber çiçekleri toplarken
Ben çeşme başında uzanmak istiyorum

Huzur dolu içimde
Ben sonsuzluğu düşünüyorum
Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum

Anadolu' nun çileli şehit anaları gibi onun anasınında kendisinden dua isteyen oğlunu bir daha bağrına basma arzusu uhrevi sabahlara kaldı. .Kızı babalarının kendilerine ne kadar merhametli olduğunu anlatyor. O şimdi merhametlilerin en merhametlisinin huzurunda, ulaşmak istediği sonsuzluğun sahibinin makamında, hep üşüdüğü, balı bile zehir şu dünya hayatının rağmına "Errefikal ala " diyerek nimetlere mazhar oluyor.

Onlara günler sonra ulaşabilen bizler, “oyuncak zaferlerin “ peşinde koşaduralım, gerçek alperenler menzile vardılar bile. Onların sitemli vedalarından ibret ile sahip çıkılması gereken ruhlara vaktinde sarılmalıyız. Uhrevi sabahlara uzanmayan hülyaların değil, insanlığın, faziletin , hasbiliğin peşinde olmalıyız.

Tarihe mal olan ruhlar, insanlığa hizmete adanmış hasbi ruhlardır. Gerisi zihinlerde yok olup gitmeye mahkum bomboş hayatlardan ibarettir.

Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler

Kaynak: Saim ŞENDİL / Haber 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder