17 Mart 2008 Pazartesi

Piyasalarda kapatma depremi

Piyasalarda kapatma depremi


Küresel piyasalardaki olumsuz hava ve AK Parti’ye kapatma davası açılması sonrasında dolar yükseldi. İMKB ilk seansta yüzde 7.5 düştü ve endeks 40 binin altına indi.

Küresel piyasalardaki olumsuz hava ve AK Parti’ye kapatma davası açılması sonrasında dolar yurtiçinde 1,2735 YTL’ye yükseldi; Euro 2 YTL’nin üzerine çıktı. İMKB ilk seansta yüzde 7.5 düştü ve endeks 40 binin altına indi.

Global piyasalardaki bozulmanın devam etmesi ve AK Parti’ye kapatma davası açılması sonrasında dolar ve faiz yükselirken, borsada sert düşüş yaşanıyor. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,27 YTL’yi aştı. Dolar 1,2735 YTL’ye çıkarak 18 Eylül 2007’den bu yana en yüksek düzeyi gördü. Euro da 2,014 YTL ile Temmuz 2006’dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Piyasalardaki olumsuz hava yurtiçinde faizin de yükselmesine neden oluyor. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52 ile 29 Ağustos 2007’den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

EURO YENİ REKORDA

Küresel finans piyasalarındaki krizin derinleşmesinin ardından bu sabah 1,5904 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi, kar satışıyla 1,58’e doğru geriledi. Bugün 95,77 ile son 13 yılın en düşük düzeyine inen dolar/yen paritesi ise 97’nin üzerine çıktı.

FED PAZAR TOPLANDI, FAİZİ İNDİRDİ

ABD Merkez Bankası Fed piyasadaki çalkantıyı yatıştırmaya çalışıyor. JP Morgan’a, Bear Stearns’ü alma aşamasında mali destek verecek olan Fed, dün gece ani bir kararla iskonto faizi çeyrek puan düşürerek yüzde 3.25’e indirdi. 28 yıl sonra ilk kez Pazar günü toplanan Fed, büyük bankalara iskonto faiz oranı üzerinden yeni bir borçlanma olanağı daha sunacağını da kaydetti.

İMKB 40 BİNİN ALTINDA

Fed’in hamlesine rağmen Asya borsalarında yüzde 5’i aşan düşüşler görüldü. Tokyo Borsası yüzde 3.71, Hong Kong Borsası yüzde 5.18, Şanghay Borsası da yüzde 3.60 geriledi. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3’e yakın.

Dışarıdaki olumsuz havanın yanı sıra AK Parti’ye açılan kapatma davasının etkisiyle İMKB de yeni haftaya sert düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 3 bin 199 puanlık düşüşle 39 bin 386 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 7.5 olarak gerçekleşti.

Uzmanlar ne diyor?

CEBECİ: YURTDIŞI KAYNAKLI, DAVA ÇOK ETKİLEMEDİ

NTVMSNBC’ye konuşan JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, piyasalardaki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğunu, AK Parti’nin kapatılmasına ilişkin davanın etkisinin sınırlı olarak görüldüğünü söyledi.

Cebeci şunları söyledi: “Yurtdışında Bear Stearns’ün sorun yaşaması sonrasında benzer sorunların da olabileceği endişesiyle borsalarda düşüşler var. Bu endişe Türkiye’yi etkiledi. Bunun üstüne yurtiçi gelişmeler tuz biber ekti ama çok da korkulacak ölçüde bir etkisi olmadı. Arada bunun gibi yurtdışı kaynaklı dalgalanmalar olacaktır. Küresel finansal piyasalar ne zaman durulursa, Türkiye de de o zaman durulur. Yılın ikinci yarısına kadar dalgalanmalar olacak. Bugün piyasalarda korktuğumuz kadar bir tepki olmadı. O da TL enstrümanların teknik gücünü gösteriyor. Yabancıların elinde az kağıt var, Türk bireysel yatırımcı dolara yatırım yapmış durumda. Ekstra bir dolar talebi görünmedi.”

‘FED PANSUMAN YAPIYOR’

Fed’in iskonto faiz indirimiyle pansuman yaptığını belirten Cebeci, “Fed, Bear Stearns’ün yaratacağı gürültüyü azaltmaya çalıştı. Bu işin geri dönmesi biraz zaman alacak. Fed’in yapabileceği çok birşey yok” dedi.

TOKALI: DAVA KURDAN ÇOK BORSAYI ETKİLEDİ

Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da, kapatma davasının etkisinin daha çok hisse senedi piyasasında etkili olduğunu belirtti. Tokalı şunları söyledi: “Döviz piyasası göreceli olarak daha ılımlı bir tepki verdi. Dışarıda ciddi bir türbülans var, ne kadar süreceği belli değil. İçeride ise açılmış olan bir kapatma davası var. Bu ortamda döviz kısmen ılımlı bir tepki verdi ve yabancı ilgisinin sürdüğünü gösterdi. Yüksek reel faizler kurun ılımlı tepki vermesinde önemli unsur. Döviz piyasasında iç politik risk etkili değil ancak borsada hem yurtdışı hem de yurtiçi riskler fiyatlanmış görünüyor.”

Fed’in hamlesine rağmen piyasalardaki düşüşü değerlendiren Tokalı, “Fed’in ekstra toplantı yapması birşeylerin rayından çıktığı endişesini yarattı. Belki gösterge faizde indirim beklentisi vardı. Çıkan tablo beklentilerin de ötesine geçti ve devam edeceği haberleri artıyor. Bu nedenle piyasalarda kötümserlik de artıyor” şeklinde görüş belirtti.

KUYUMCUOĞLU: DAVA SÜRECİ DÜZELMEYİ GECİKTİRECEK

Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, AK Parti’nin kapatılmasına yönelik davaya piyasanın çok tepki vermediğini belirterek, “Bu bir süreç, tabii ki olumsuz bir etkisi olacaktır ama bu kadar da büyük etkisi olmayacaktı. Şu an içinde olunan durum, tamamen yurtdışı piyasalardaki olumsuz dalgalanmanın Türkiye’ye yansıması olarak gözüküyor” dedi.

Dava sürecinin, dış piyasaların düzelmesi halinde Türkiye piyasasının düzelmesini geciktireceğini aktaran Kuyumcuoğlu, “İç piyasada zaten bir olumsuz hava vardı yılbaşından beri, bir durgunluk bir gerileme vardı, onu artırabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Kuyumcuoğlu, “Yurtdışı daha kötüleşirse, biz de kötüleşeceğiz gibi gözüküyor. Global ekonominin parçası olduğumuza göre biz de onlarla beraber hareket ediyoruz. Bu bozulmayı yüzde 100 olarak düşünürseniz, yüzde 70’i yurtdışı, yüzde 30’u kapatma davası” görüşünü dile getirdi.

NTV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder