24 Eylül 2009 Perşembe

Ebu'l Fârûk Süleyman Hilmi Tunahan (K.S.)

Ebu'l Fârûk Süleyman Hilmi Tunahan (K.S.)
24 Eylül 2009 Persembe


Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) Hazretleri, Rûmî 1304 (Hicrî 1305 - Mîlâdî 1888) yılında Silistre'de dünyâya geldiler. Babası, tahsîlini İstanbul'da tamamlamış ve Silistre'nin Satırlı Medresesi'nde yıllarca müderrislik yapmış Osman Efendi'dir. Dedesi ise Kaymak Hâfız nâmıyla mâruf bir zât olup 110 yaşına doğru vefat etmiş olan Mahmûd Efendi'dir.

Hocazâdeler olarak bilinen bu asîl ailenin ceddi İdris Bey'e dayanır. İdris Bey, Fâtih Sultan Mehmed tarafından Tuna Hanı nasbedilmiş ve üstelik kendisine kız kardeşi tezvîc edilmiş bir zâttır.

Babası Osman Efendi, İstanbul'da tahsîline devam ederken rüyasında, vücûdundan kopan bir parçanın gökyüzüne çıkıp etrafa ışıklar saçtığını görür. Rüyayı, sulbünden gelecek bir evladının dünyayı mânen aydınlatacağı şeklinde tâbir eder. Bu istidâdı; Fehim, Süleyman Hilmi, İbrahim ve Halil isimli dört oğlundan Süleyman Hilmi'de görür. Onun yetişmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz ve fevkalâde alâka gösterir.

Süleyman Efendi, ilk tahsilini Satırlı Medresesi'nde ve Silistre Rüşdiyesi'nde yaptı. Daha sonra babası, tahsilini tamamlamak üzere onu İstanbul'a gönderdi ve şu tavsiyede bulundu: "Oğlum! Usûl-i fıkıh ilmine iyi çalışırsan dîninde kuvvetli olursun, mantık ilmine iyi çalışırsan ilminde kuvvetli olursun."

İstanbul'da Fâtih dersiamları'ndan ve devrin meşhûr âlimlerinden Bafralı Ahmed Efendi'nin ders halkasına oturan Süleyman Efendi, birincilikle icâzet aldı. Bilâhare ihtisâsını yapmak üzere Süleymaniye Medreseleri, Medresetü'l-Mütehassısîn'in Tefsîr ve Hadîs şubesine girip birinci derece ile mezun oldu. Aynı zamanda giriş imtihanını birincilikle kazandığı Medresetü'l-Kuzât (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi)'dan da mezûn oldu. Böylelikle devrinin aklî ve naklî ilimlerinde en yüksek dereceyi ihrâz etmiş oldular.

Ezelî takdîr olarak Silsile-i Sâdât'ın 33. ve son halkası kendilerinin nasibi olduğundan, Seyyidler Zinciri'nin 32. halkası Salâhuddîn ibnü Mevlânâ Siracüddîn (k.s.) Hazretleri'nden seyr ü sülûkunu tamamladılar. Sonra tecelliyâtın büyüklüğünden üztâzı, kendilerini İmâm-ı Rabbânî Müceddid-i Elf-isânî (k.s.) Hazretleri'nin nisbet-i rûhâniyesine teslim ettiler. Dünyânın şu son zamanlarında ilâhi feyzden nasipleri bulunan insanları yüksek himmetleriyle küfr ü dâlâlet çukurundan îman ve ihlâs sahasına çekip çıkardılar, hâlen de çıkarmaktadırlar.

Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) Hazretleri, 16 Eylül 1959 (Hicrî 13 Rebîulevvel 1379) Çarşamba günü irtihal buyurdular. (Kaddesallâhü sirrahü'l-e'azz). Ancak tasarruf ve irşadları tamâmiyle ve kemâliyle berdevamdır. Cenâb-ı Hakk sevenlerini ve bütün mü'minleri şefâatlerine nâil kılsın. Âmin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder