25 Eylül 2009 Cuma

Osmanli'nin Saglik Hizmetleri

Osmanli'nin Saglik Hizmetleri
25 Eylül 2009 Cuma


Saglik, Insanogluna verilmis en büyük nimettir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v). Hz. Abbâs'a (r.a) hitaben: "Ey Abbâs, Ey Resûlullah'in amcasi, Allâhü Teâla'dan dünyâda ve âhirette âfiyet iste" ve "Ey Allâh'in kullari, tedâvî olunuz, zîra, Allâhü Teâla hicbir hastalik yaratmamistir ki ondan halâs icin bir devâ yaratmamis olsun" buyurmuslardir. Bedenin ve fikrin rahati ancak sihhat ile oldugu icin hayât ve sihhate edilecek hizmet en hayirli hizmettir.

Bu husûsa hakkiyla vâkif olan Osmanli, her devirde memleketin her kösesinde pek mühim ve övülmeye lâyik nice saglik müesseseleri vücûda getirmis ve halkin kukara ve kimsesizlerinden binlerde hastanin sihat ve âfiyetlerini temin etmek hizmetinde bulunmustur. Husûsiyel ikinci Abdülhamîd Han'in hizletleri takdîre sayandir. Genis hudûdlarina ragmen devletin her kösesine bîmârhâne, timarhâne, sifâhâne veya dârüssifâ denilen hastahâneler tesis etmislerdir. Bunlardan bazilari sunlardir:

  • 30 Aralik 1898'de Gülhane Serîriyât Hastahânesi ve Tabâbet-i Askeriye Tatbikat Mektebi;

  • 1899'da Sisli tepelerinde Sultanin bizzat bütün masraflarini üstlendigi Hamîdiye Etfal Hastahâne-i Âlisi insa edildi.

  • Kastamonu ve Hüdâvendigâr vilâyetlerinde hastahâneler, tesis edildi. Adana, Ankara, Aydin ve Konya vilâyetlerinin bir cok mahallelerine seyyar hastahâneler ve doktorlar gönderilmistir.

Cicek hastaligi icin Medîne-i Münevvere ve Basra gibi uzak mahallere dahi bircok masraflarla "Asi istihzârhâneleri" acilmis ve Devlet-i Aliyyenin en ücrâ yerlerine ve en kücük köylerine dahi bircok sehâdetnâmeli ve muvazzaf asicilar gönderilerek oradaki vatan evlâdina meccânen asilar yapilmis, cocuklarin dogumundan alti aya kadar asilandirilmalari da temin edilmistir.

Kuduz illetine karsi Istanbul'da "Dâü'l -kelb Tedâvihânesi" Bagdad, Selanik, Sâm, Diyarbakir, Erzurum gibi bazi merkezlere ayrica "dâü'l-kelb ameliyathaneleri" tesîs olunmustur. Kagithane menba sulari toplanarak Istanbul'un bir cok mahallerinde insâ olunan Hamîdiye cesmelerine tevzî edilmistir. Böylelikle Galata, Beyoglu, Taksîm ve Sisli taraflarinda zuhur eden hastaliklara karsi tedbir alinmistir. Anahtar Kelimeler: Osmanli'nin Saglik Hizmetleri - Osmanli nin saglik hizmetleri - OSMANLI'NIN SAĞLIK HİZMETLERİ - osmanli zamaninda saglik - osmanli da saglik hizmeti -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder