8 Eylül 2009 Salı

Itikaf

Îtikâf
8 Eylül 2009 Sali


Îtikâf, cemâatle namaz kilinan bir mescid-i serîfte veyâ o hükümde bulunan bir yerde î'tikâf niyetiyle bir müddet ikâmet etmekten ibârettir. Îtikâflar, vâcib, sünnet-i müekkede ve müstehab olmak üzere üc kisimdir.

Lisan ile adanan îtikâf, vâcibdir. Ramazân-i serîfin son 10 gününde yapilan bir îtikâf, kifâyet yoluyla müekked sünnettir. Baska zamanda ibâdet ve tâat maksadiyla bir mescidde bir müddet yapilan îtikâf da müstehabdir.

Îtikâfin sartlari: Îtikâfa girecek kimse; müslüman ve akilli olmali, cünüblükten ve hayiz ile nifastan temiz bulunmalidir. Îtikâfa niyet edilmis olmalidir. Îtikâf, bir mescidde veya mescid hükümünde bulunan bir yerde yapilmalidir. Vâcib olan bir îtikâfta mu'tekif oruclu bulunmalidir. Kadinlar icin kendi evlerinde mescid olarak kullandiklari yerler, birer mescid hükmündedir.

Îtikâflinin mescidden özrü olmadan cikmasi îtikâfini bozar. Hanimi ile münâsebette bulunmasi da böyledir. Fakat îtikâflinin dînî veya tabiî veya zarûrî bir ihtiyactan dolayi mescidden disari cikmasi, îtikâfi bozmaz. Cuma namazini kilmak icin en yakin bir câmiye gitmesi gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder