18 Haziran 2010 Cuma

İCMA DİNİN ASILLARINDANDIR

İCMÂ DİNİN ASILLARINDANDIR
18 HAZİRAN 2010 CUMA

Bir gün ikindi ile akşam arasında İmâm-. Şafiî'nin yanı­na ihtiyar bir zât ç.kageldi. İmâm-ı Şafii doğruldu, elbise­sini düzeltip oturdu. İhtiyar da selâm verip oturdu. İmam-. Şafiî hürmetle o zâta baktı. O zât,
"Bir şey sormak istiyorum." dedi. İmâm-ı Şafii:
"Buyurun, sorun." dedi. O: "Allah'ın dininde delil olan şey nedir?" dedi. "Allah'ın kitabıdır." "Başka nedir?"

"Resûlullâh'ın (s.a.v.) sünnetidir."
"Başka nedir?"
"Ümmetin ittifakı(icmâ')dır."
"İcmâ'ın delil olduğunu nereden çıkarıyorsun?
"Allah'ın kitabından çıkarıyorum."

"Allah'ın kitabında nerededir?" diye sorunca Imam-ı Şafiî bir müddet düşündü (fakat âyeti bulamadı), ihtiyar. "Sana üç gün, üç gece mühlet veriyorum. Allah'in kita­bında icmâ (ittifâk)ın delil olduğunu bulursan ne ala. Ama bulamazsan Allah'a tevbe et!"

İmâm-ı Şafiî'nin rengi değişti. Sonra gitti ve üç gün, üç gece dışarı çıkmadı. Üçüncü gün yüzü, elleri ve ayaklari şişmiş, hasta olmuş bir hâlde geldi. Çok geçmeden o ihtiyar da geldi, selâm verdi ve oturdu:

"Delilini göster." dedi. İmâm-. Şafiî eûzü besmele ile: (meâlen) "Her kim de kendisine doğru yol belli olduktan sonra peygambere muhalefette bulunur ve müminlerin soyundan “(onlarm ittifak ve icmâ ile itikad ettikler, husulardan) başkasına giderse biz onu gittiğine bırakırız ve kendisine cehennemi boylatiriz ki o ne fena gidiştir. (Nisâ-115) âyetini okudu ve: "Allâhü Teâlâ'nin, müminlerin icmâ ettiklerine muhalefet sebebıyle cehenneme at­ması, onların icmâina uymanın farz olduğunu göstermek­tedir." dedi.

Bunun üzerine ihtiyar: "Dogru söyledin." dedi ve kalkıp gitti. İmâm-ı Şafiî Hazretleri, "Bu âyeti buluncaya kadar, her gün ve gece Kur'ân'ı üç defa okudum." buyurdular.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder