7 Eylül 2010 Salı

EV BAKLAVASI

EV BAKLAVASI
07 EYLÜL 2010 SALI - 28 RAMAZAN 1431

MALZEMELER: 1 bardak yoğurt, yarım bardak sıvı yağ, 1 yumurta, 1 kaşık sirke, 1 kaşık limon suyu, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz, yarım kilo baklavalık un, 300 gr dövülmüş ceviz içi, 400 gr nişasta, 400 gr tereyağı.

Şerbetin malzemeleri: 4 bardak su, 4 buçuk bardak şeker, yarım limon suyu.

YAPILIŞI: Tereyağı ve nişasta haricindeki bütün malzemeler karıştırılıp hamur yapılır. Yapılan hamurun üzeri bezle örtülüp yarım saat dinlendirilir. Hamur 6 eşit parçaya bölünüp ve her parça da 10 parçaya ayırılıp yuvarlanır. Her biri pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Hepsinin üzerine yarım çorba kaşığı nişasta yayarak üst üste konur. 10 tanesi birlikte tepsi büyüklüğünde açılıp yağlanmış tepsiye konur. Diğer parçalar da aynı şekilde yapılır. Ceviz, istenilen şekle göre ortasına veya birkaç katına konur. Açma işlemi bittikten sonra baklava şeklinde kesilir. Tereyağı bir tencereye konup iyice kızdırılır, tatlının üzerine dökülür. Köpürüyorsa yağ kızmış demektir. Kaşıkla her tarafına yayılır. Isıtılmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirilir.

Şerbetin yapılışı: Şeker ve su, tencereye konup kaynatılır. Kıvamını anlamak için kaşıkla karıştırıp bir damla tırnağa damlatılır. Şerbet dağılmıyorsa limon sıkılır. Üç dakika sonra kaynar hâlde ocaktan alınır. Şerbet, soğuk olarak ılık tatlının üzerine dökülür.

Not: Yukarıdaki malzeme miktarları, 38 cm çapındaki tepsiye göre verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder