19 Eylül 2010 Pazar

SELMÂN-I FÂRİSÎ (R.A.)

SELMÂN-I FÂRİSÎ (R.A.)
19 EYLÜL 2010 PAZAR - 11 Şevval 1431_

Ashâb-ı Kirâm'ın büyüklerinden ve meşhurlarındandır. Silsile-i Sâdât'ın ikinci halkasıdır. İsfehanlıdır. Medine'ye gelip Müslüman oldu ve ehl-i beytten sayıldı. Müslüman olmadan önceki ismi Mâbeh idi. Müslüman olunca Peygamberimiz (s.a.v), ona Selman ismini verdi. Künyesi Ebû Abdullah'tır.

Resûlullâh (s.a.v.), Hz. Selman'ı Ebu'd-Derdâ (r.a.) ile kardeş yapmıştır.

Hendek Harbi'nde şehrin müdâafası için Selman (r.a), Resûlullah'a (s.a.v.) "Yâ Resûlallâh! Biz İran'da muhasara edildiğimiz zaman şehrin etrafında bir hen­dek kazarak kendimizi müdâfaa ederdik." dedi. Resûlul­lâh Efendimiz (s.a.v.) Hz. Selman'ın teklifini güzel buldu ve Medîne-i Münevvere'nin taarruza, hücuma açık cihetlerinden hendek kazılmasını emir buyurdular.

Bütün sahabe, Hz. Selman'ı seviyordu. Ensâr, Selmân'ı (r.a) sahiplenerek, "Selman bizdendir." dediler. Bunun üzerine Muhacirler "Hayır, Selman bizdendir." demeye başladılar. Resûlullâh Efendimiz de (s.a.v); "Selman bizden, ehli beytdendir." buyurdular. Onun hendek kazma işindeki gayretinden sonra, Resûlullâh (s.a.v), onu Selmânü'l-Hayr (Hayırlı Selman) olarak isimlendirmiştir.

Resûlullâh sallallâhü aleyhi ve sellemin, Selmân-ı Fârisî hakkındaki bazı hadîs-i şerîfleri:

• "Önde gelenler dörttür: Ben Arab'ın önde geleniyim, Suheyb Rûm'un, Selman Fars'ın, Bilâl de Habeş'in ön­de gelenidir."

• "Ben Âdemoğlunun önde geleniyim, Selman da Fâris ehlinin önde gelenidir."

• "Cennet dört kişiyi iştiyakla bekler; Ali, Selman, Ammâr ve Mikdâd."

Selmân-ı Fârisî Hazretleri uzun ömür yaşayanlardan­dır. Hz. Osman'ın halifeliği devrinde hastalanmış ve H. 33 senesinde iki yüz elli yaşında Medâyin'de vefat et­miş ve oraya defnedilmiştir. (Radıyallâhu Teâlâ anhu)
- Selman-i Farisi (r.a.)_
Kaynak: Fazilet Takvimi / 18 Temmuz 2010 Pazar - 6 Şaban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder