28 Eylül 2010 Salı

PEYGAMBERİMİZİ (S.A.V) SEVMENİN ALÂMETLERİ

PEYGAMBERİMİZİ (S.A.V.) SEVMENİN ALÂMETLERİ
28 EYLÜL 2010 SALI - 20 SEVVAL 1431


1. Resûlullah'a (s.a.v) uymak, onun sünnetini işle­mek, söz ve fiillerine uymak, menettiklerinden, yasakla­dıklarından geri durmak ve edepleriyle edeplenmektir.

2. Resûlullah'ın (s.a.v.) dinde yapılması için teşvik et­tiği hususları kendi nefsinin hevâsına (arzularına) tercih etmek, sünnetlerini işlemeye çalışmaktır.

Resûlullah (s.a.v.) Enes b. Mâlik'e (r.a.): "Yavrucu­ğum! Kalbinde kimseye karşı bir kötülük beslememeğe çalış, gücün yeterse gece ve gündüz bunu yap. Yavru­cuğum, bu benim sünnetimdir. Kim ki benim sünnetimi ihya ederse o kimse beni sevmiş olur. Kim beni severse o, cennette benimle beraberdir." buyurmuştur.

3. Bir iş insanların hoşuna gitmese de Allah'ın rızâ­ sına uygunsa onu tercih etmek.

4. Resûlullâhı çok hatırlamak, ona çok salavât-ı şerîfe okumaktır. Çünkü kim bir şeyi severse onu çok anar. Resûlullâhı çok anmakla beraber, ona çok hürmet et­mek, ismini söylerken, huşu içinde bulunmaktır. Nitekim Ashâb-ı Kiram, Resûlüllahın (s.a.v.) âhirete irtihâlinden sonra onu ancak huşu ve tevazu içinde anarlardı. Tabii­ nin çoğunun hâli de böyle idi.

5. Resûlullah'ın (s.a.v.) sevdiği kimseleri; ehl-i beytin­ den, pâk neslinden olanları, Ensârı ve Muhacirleri; bü­tün Ashâbmı sevmek ve onlara düşmanlık yapanlara düşman olmak, buğzedenlere buğzetmektir. Onun di­ninde bid'atler îcâd edip sünnetine muhalefet edenden uzaklaşmak, Resûlullah'ın dînine muhalif olan her şey kendisine ağır gelmektir.

6. Resûlüllah'ın getirmiş olduğu ve onunla insanları hidâyete sevkeftiği Kur'ân-ı Kerîm'i sevmektir.

7. Resûlullah'ın ümmetine şefkat ve merhamet et­mek, onlara nasîhat etmek, onlara faydalı olmaya, müş­külâtlarını gidermeye çalışmaktır. Nitekim Resûlullah (s.a.v.) mü'minlere çok merhametli ve şefkatli idi.

8. Zâhid olmak; yâni kalbini dünyâya bağlamamaktır.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 22 Temmuz 2010 Cuma - 11 Saban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder