22 Nisan 2008 Salı

En cok silah alan ulkeler

En çok silah alan ülkeler

Küresel savunma sanayinde 2003-2007 yılları arasında, dünyanın en çok silah ithal eden 4'üncü ülkesi Yunanistan oldu. Türkiye listede 9. sırada.

Küresel savunma sanayinde 2003-2007 yılları arasında, dünyanın en çok silah ithal eden 4'üncü ülkesi Yunanistan olurken, bu dönemde Türkiye 9'uncu sırada yer aldı.

Yunanistan, dünyada üretilen toplam silah kapasitesinin yaklaşık yüzde 7'sini ithal ediyor. Son 5 yılın verilerine göre Türkiye ise Yunanistan'ın yaklaşık 3'te 1'i oranında silah ithalatı gerçekleştiriyor.

2003-2007 yılları arasında, dünyanın en çok silah ithal eden 20 ülkesi arasında Çin birinci sırada yer alırken, diğer ülkeler şöyle sıralanıyor:

01 - Çin
02 - Hindistan
03 - Birleşik Arap Emirlikleri
04 - Yunanistan
05 - Güney Kore
06 - İsrail
07 - Mısır
08 - Avustralya
09 - Türkiye
10 - ABD
11 - Pakistan
12 - Şili
13 - Japonya
14 - Polonya
15 - İngiltere
16 - İtalya
17 - Tayvan
18 - Singapur
19 - Güney Afrika
20 - İspanya

"Yine bu dönemde, dünyanın en çok silah ihraç eden ülkelerin başında ABD geliyor. ABD, dünya silah ticaretinin neredeyse üçte 1'ini gerçekleştiriyor. ABD'yi Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya, İsveç ve Çin izliyor.

Türk savunma sanayi hamle içinde

Bu ortamda Türk Savunma Sanayi ise yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. 1 milyar dolarlık ihracatla Türk savunma sanayinin, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri sıralamasına gireceğini vurguluyor.

Türk savunma sanayinin ihracat kapasitesinin devamlı artış gösterdiğinin altını çizen yetkililer, son yıllardaki özgün üretimdeki artışın yabancı ülkelerin ilgisini çektiğini ifade ediyor.

Ortadoğu ve Asya'nın, Türk savunma sanayi ürünlerini öncelikle talep ettiğine vurgu yapan yetkililer, bundan sonra ABD, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin de 'pazar hedefleri' arasında yer alacağına işaret ediyor.

Türk ordusunun, sıcak askeri operasyonlarda kullandığı silahların en denenmiş silahlar olduğunu anlatan yetkililer, tatbikat değil de gerçek ortamda kullanılan silahların, en iyi referans kaynağı olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan 'insansız hava aracının' ABD ordusunun ardından, 1995 yılında dünyada ikinci olarak Türkiye tarafından kullanılmaya başlandığına işaret eden yetkililer, sonraki süreçte, Türkiye'de insansız hava araçlarına olan ilginin azaldığını, aksine dünyada ise bu araçların kullanımının yaygınlaştığına vurgu yapıyor.

Türk savunma sanayindeki şirketlerin yetkilileri, Türkiye'nin bundan sonra, insansız hava aracı üretimi ve geliştirilmesine ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyor.

Kaynak: AA
Anahtar Kelimeler: En cok Silah satin alan ülkeler - En cok Silah ithal eden ülkeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder