10 Nisan 2008 Perşembe

Hazır kiyma sagligi tehdit ediyor

Hazır kıyma sağlığı tehdit ediyor

Gözönünde çekilmeyen hazır kıymaların çok tehlikeli olduğu bildirildi.

Dr. Cem Şen, "Ucuz fiyatlarla tüketime sunulan hazır kıymaların içinde hayvansal yağ, tavuk taşlıkları, soya unu ve sakatat ürünlerinin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz" dedi. Doç. Dr. Cem Şen, ambalajı olmayan hazır kıymanın sağlık açısından büyük risk taşıdığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Kürsüsü Öğretim Üyesi Cem Şen yaptığı açıklamada, bazı marketler ile kasaplarda satışa sunulan hazır kıymaların insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıdığına dikkat çekti.

Ambalajsız hazır kıyma satışının yasak olduğunu dile getiren Şen, "Kesinlikle satın alınmamalıdır. Bu tür ürünleri satın almamakla kalmayıp satan işyerlerinin tarım müdürlüklerine bildirilmesi gerekir. Bu ürünlerin ambalajı üzerinde, gıda üretim izinleri, üretim ve son kullanma tarihi ve içerik bilgilerinin bulunması gerekir. Hangi şartlarda hazırlandığı bilinmeyen ve kontrolsüz olarak tüketiciye sunulan hazır kıymanın, kasap, market ve hipermarketlerde açıkta ve hazır olarak satışı ise kesinlikle yasaktır. Bu düzenleme ile halk sağlığı güvence altına alındığı gibi haksız rekabetin de önüne geçilmiştir. Ambalajsız hazır kıyma bazı işletmelerde 8-10 YTL'den satılıyor. Bu ucuzluk nereden geliyor? Ucuz fiyatlarla tüketime sunulan hazır kıymaların içinde hayvansal yağ, tavuk taşlıkları, soya unu ve sakatat ürünlerinin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz" diye konuştu.

SAĞLIKSIZ KIYMA DOLU

İstanbul'da bir süre önce Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği'nce yapılan bir çalışmada, satışa sunulan sağlıksız kıyma oranının çok yüksek olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Şen, "Çiftlikten sofraya güvenli gıda tüketimi için denetim şarttır. Tarım müdürlükleri kontrol şubeleri ve ilgili birimler konu üzerinde hassas şekilde durmalı ve denetimler artırılmalıdır. Bu denetimlere BVHO olarak her türlü desteği vereceğimizi de belirtmek istiyorum" dedi.

Kaynak: Ajanslar


Anahtar Kelimeler: Hazir kiyma - Sagliksiz kiyma - Ambalajsiz hazir kiyma -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder