16 Ağustos 2010 Pazartesi

ALLAH SABREDENLERİ SEVER

ALLAH SABREDENLERİ SEVER
16 AGUSTOS 2010 PAZARTESİ

“Allah ve Resulü’ne itaat ediniz, birbirinize düşmeyiniz, sonra zayıflarsınız ve zaferi elden kaçırırsınız. Sabrediniz, kuşkusuz Allah sabredenleri sever.” (Enfal, 8/46)

Sabır, “Allah’tan gelen acı ve sıkıntılara katlanma; insanın kendisini, aklın ve dinin yapılmasını gerekli gördüğü işleri yapmaya veya yapılmasını yasakladığı davranışlardan uzak durmaya zorlaması; kişinin hayırlı amacına ulaşma yönündeki direnci” gibi anlamlarda kullanılır.

Sabır, insanın bir amaç için ortaya koyduğu özverinin, kararlılığın, güçlü iradenin ürünüdür; dolayısıyla sabır, insanın kendi benliğiyle ilgili tavrıdır.

Kur’an’da, rahatlık ve bolluk kadar sıkıntı ve darlık da bir hayat gerçeği olarak gösterilmiş; sabrın, zorluklar karşısında acizlik gösterip sıkıntılara teslim olmak anlamına gelmediğine; aksine, Allah’ın inayetine güvenerek güçlükleri aşma iradesini göstermek olduğuna işaret edilmiştir.

Ayet-i Kerime’de Allah’a ve Resûlüne itaat, birlik ve beraberlik, zorluklar karşısında sabır ve metanetle hareket etmek hayatta başarılı olmak için en önemli ilkeler olarak gösterilmiş; Allah’a olan inançlarını, güven ve teslimiyetlerini, iyimserliklerini, sabır ve metanetlerini her zaman koruyan yüksek karakterli müminler “Allah sabredenleri sever.” (Al-i İmran, 3/146) İlahi buyruğuyla taltif edilmişlerdir.

Kaynak: Diyanet Takvimi / 05 Agustos 2010 Persembe (05.08.2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder