23 Ağustos 2010 Pazartesi

Şifa kaynağı hurma her dönem tüketilmeli

Şifa kaynağı hurma her dönem tüketilmeli
23 Agustos 2010 Pazartesi - 13 Ramazan 1431

Diyetisyen Tuba Nergiz, hurmanın son derece özel bir besin maddesi olduğunu, sadece ramazan ayında değil her dönem tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Tuba Nergiz “Peygamber Efendimiz iftarını hurmayla açmayı tercih ettiği için; hurma asırlardır ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ayetlerde ve hadislerde birçok hastalığa iyi geldiğine dair bahsi geçen bir meyve olan hurma hakkında yapılan araştırma sonuçları da bunu desteklemektedir” dedi.

Hurmanın % 60- 65'inin karbonhidrat, % 2'sinin protein ve % 0.5'inin yağdan oluştuğunu ifade eden Dyt. Tuba Nergiz “hurma bu şekilde 3 ana besin öğesini bir arada içeren tek meyvedir. Kuru hurmada karbonhidrat oranı % 75'e kadar çıkmaktadır. Ayrıca posa, B grubu vitaminleri ve demir, potasyum,magnezyum minerallerinden de oldukça zengindir. 10-15 adet hurma 100 gr olmakla birlikte, ortalama olarak 270 kaloridir” dedi.

ASABİYETE KARŞI “HURMA”

Oruç tutarken uzun süren açlık döneminden dolayı iftara yakın zamanlarda hipoglisemi diye adlandırılan kan şekeri değerinde düşme gözlendiğini aktaran Dyt. Tuba Nergiz, “Bu durumun en önemli belirtileri sinirlilik ve halsizliktir.

İftara hurma ile başlandığında; hurma şeker içeriğiyle enerji vererek halsizliği giderdiği gibi Amerika’da bulunan Berkeley Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucu B1 ve B6 vitamini ve magnezyum içeriğiyle de sinir sistemini dinlendirici etkisinin olduğu görülmüştür. Özellikle Ramazan ayında açlık ile beraber kan şekeri düzeyi düşen kişilerin bir yandan da asabiyetleriyle mücadele ettikleri düşünülürse hurmanın bu özelliğinin de son derece kaydedeğer olduğu söylenebilir” şeklinde konuştu.

Çok tatlı bir meyve olmasına rağmen hurmanın glisemik indeksinin de düşük olduğunu ve kan şekerini hızla yükseltmeyeceğini belirten Dyt. Tuba Nergiz “Bu yüzden hurma şeker hastaları için bile bir risk oluşturmamaktadır. Ayrıca hurma zengin bir posa içeriğine (% 9-20) sahip olduğundan, uzun süren açlıktan dolayı yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Demir içeriğinin yüksek olması nedeniyle anemi (kansızlık)'ye iyi gelir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder