22 Ağustos 2010 Pazar

TERAVİH NAMAZI VE ÖNEMİ

TERAVİH NAMAZI VE ÖNEMİ
22 AGUSTOS 2010 PAZAR - 12 RAMAZAN 1431

Teravih, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namazdır. Teravih namazının her dört rekatin sonunda biraz dinlenerek kılınması müstehaptır. Buna dinlendirmek, rahatlatmak anlamlarına gelen tervîha denir. Teravih de "tervîha"nın çoğuludur.

Teravih namazı sünnet-i müekkededir ve orucun değil, Ramazan ayının bir sünnetidir. Hz Peygamber "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Müslim, “Salâtü’l- Müsâfirîn” ve “Kasruhâ”, 174) diyerek Müslümanları bu namaza teşvik etmiştir.

Teravih namazını cemaatle kılmak sünnettir. Peygamber Efendimiz teravih namazını birkaç kere cemaatle kıldırmış ancak daha sonra farz olur endişesiyle bundan vazgeçmiştir. Teravih namazı Hz. Ömer zamanında yeniden cemaatle kılınmaya başlanmıştır (Buharî, “Salatu't-Teravih”, 1). Namazın cemaatle kılınması Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını da güçlendirmektedir.

Teravih namazı 20 rekattir. İki rekatta bir selam verilip, dört rekatta bir dinlenilmesi müstehaptır. Bu sırada(dinlenirken) tehlîl (lâ ilâhe illallâh) ve salavat okunmalıdır. Teravih namazı ile amaç Ramazan gecelerini ibadetle geçirmektir.

Kaynak: Diyanet Takvimi / 10 Ağustos 2010 Salı - 29 Şaban 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder