18 Ağustos 2010 Çarşamba

ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN HALLER

ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN HALLER
18 AGUSTOS 2010 ÇARSAMBA

Bazi sebeplerden dolayi oruc tutmamak veya baslanilan orucu acmak mübahtir. Bunlar:

Yolculuk: Ramazan-ı Şerif'te en az üç günlük (yaya on sekiz saatlik = 90 km) bir yere gidecek olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün yola çıkınca oruçlu bulunmamış olur. Fakat bir kimse oruca niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa, orucunu tamamlar. Bozarsa, sadece kaza gerekir.

Hastalık: Bir hasta öleceğindan, aklının gitmesinden, hastalığının artmasından veya uzamasından korkacak olursa, oruç tutmayabilir ve tutmuş olduğu orucu acabilir. Bunda sadece korku kâfi degil, hastanın tecrübesinden veya görülen alâmetlerden kat'i kanaati bulunmali veya Müslüman bir doktor haber vermelidir. Sonradan iyileşince tutamadığı günleri kaza eder.

Şiddetli açlık ve susuzluk: Oruçlu bir kimse açlıktan veya susuzluktan dolayı ölmesinden, aklına bir noksanlık gelmesinden bir tercübe bir alâmet veya müslüman bir doktorun haber vermesi ile korkarsa, -orucunu sonra kaza etmek şartı ile- acabilir.

Gebelik, süt annelik: Ramazan-ı Şerif'te gebe bulunan, kendisinin veya başkasının çocuğuna süt veren bir kadın, kendisine veya çocuğa bir zarar gelmesinden korkarsa, orucunu açabilir. Sonra onu kaza eder.

Hayız ve nifas hâli: Bir kadın Ramazan-ı Şerif'te gündüzün âdet görmeğe başlarsa veya çocuk doğurursa, orucu bozulmuş olur. Artık âdet günlerinde ve lohusalık müddetinde oruç tutmasi câiz olmaz, tutamadıgı orucları kaza eder.

Ziyafet: Ziyafet vermek veya bir ziyafete davet olunmak, nafile oruçları acmak hususunda bir özür sayılabilir. Bunun için kişi, sonradan kazâ etmek üzere, vereceği veya çağrıldığı bir ziyafetten dolayı, nafile olarak tutmuş olduğu orucunu açabilir.

Yaşlılık: Vücudu artik oruc tutamayacak kadar takatsiz olan çok yaşlı ve güçsüz kimse oruç tutmayabilir. Böyle bir kimse için Ramazan-ı Şerif'in her gününün orucuna bedel olarak bir fidye vermesi gerekir. Bu fidye bir veya birden daha cok fakire, Ramazan-ı Şerif'in başında verilebileceği gibi sonrasinda da verilebilir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 14 Agustos 2010 Cumartesi - 4 Ramazan 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder