18 Ağustos 2010 Çarşamba

GİZLİ VERİLMESİ DAHA FAZLİLETLİ OLAN SADAKA

GİZLİ VERİLMESİ DAHA FAZLİLETLİ OLAN SADAKA
18 AGUSTOS 2010 CARSAMBA

Nafile sadakanın gizli verilmesi daha faziletlidir;

Evvela gizlemek gösteriş ve başkalarına duyurmaktan uzaktır.Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Allah ne işittiren (süm’acı)dan, ne gösteriş yapan (mürai)den, ne de minnetçiden (başa kakandan) birşey kabul etmez." buyurmuştur. Sadakasını söylemeye ve elalem ortasinda vermeye kalkan da riya süm’a (gösteriş ve işittirme) peşinde dolaşır, susup gizlemek ise bundan kurtarır.

İkinci olarak, sadakasını gizlediği zaman insanlar arasında şöhret, medih ve ta’zim bulunmaz ki bu da nefse zor gelir ve sevabı da çok olur.

Üçüncü olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Kul gizlice bir amel işler, Allah da onun gizlice verildiğini yazar, sonra bu ameli açıktan yaparsa gizliden alıp , aşikara yazar. Sonra lakırdısını ederse gizli ve aşikardan alır riyaya yazar." "Kıyamet gününde kendi gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı günde Allahü Teala yedi kişiyi arşın gölgesinde gölgelendirir.Bunlardan birisi de bir sadaka verip sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyen kişidir." ve "Gizli sadaka Rabb’ın gadabını söndürür" buyurmuştur.

Dördüncü olarak sadakayı açıkça vermekte onu alan kimseye bir takım zararları vardır.Açıkça vermekte fakirin haysiyetine dokunmak, fakirliğini ilan etmek, ’onlar iffetlerinden isteyemezler’ ayetinde medhedilen iffet halinden çıkarıp ve aklakını bozmak vardır. Halk, fakirin sadakasını almasını -muhtaç değilken aldı diyerek- kötüler ve gıybete düşer. Veren el alan elden hayırlı olması itibarıyle sadakayı açıktan vermekte fakiri küçük görme manası vardır. Halbuki mümini zelil kılmak, caiz değildir. Sadaka hediye yerindedir. Bir hadis-i şerifte " Her kime bir hediye takdim olnur da yanında bir topluluk bulunursa onlar o hediyyede ona ortaktırlar" buyrulmuştur. Binaenaleyh açıktan sadaka verildiği zaman fakirin yanında bulunanlara ondan birşey verilmezse açıkca verildiğinden dolayı uygunsuz bir hale düşmüş olur ki, buna sebep olmak da uygun değildir.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 13 Agustos 2010 Cuma / 3 Ramazan 1431

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder