24 Aralık 2010 Cuma

FAYDALI İLİM NEDİR ?

FAYDALI İLİM NEDİR ?
24 ARALIK 2010 CUMA - 18 MUHARREM 1432

İmâm-ı Gazâlî hazretleri buyurdu:

Ey oğul, Allâhü Teâlâ'ya karşı muamelen, seni kızdır­mayan, canını sıkmayan ve hareketinden memnun kal­dığın kölenin muamelesi gibi olsun. Kölenin, senin için yapmasına razı olmadığın bir işi, gerçek efendin olan Allah'a karşı yapma.

İnsanlara, onların sana yapmalarını arzu ettiğin gibi muamele et. Zira kendisi için sevdiğini başkaları için de sevmedikçe kişinin îmânı kemâle ermez.

Lâyık olan, okuduğun ilimler kalbini düzeltip ahlâkını güzelleştiren ilimlerden olmalıdır. Meselâ ömründen an­cak bir hafta kaldığını bilsen böyle olmayan ilimleri terk eder; hemen kalbini yoklar, kendini kötü huylardan temiz­ler, Allâhü Teâlâ'ya kulluk ile meşgul olur, güzel huylarla bezenmeğe gayret edersin. Halbuki insanın her girdiği gün veya gece ölmesi mümkündür. Buna göre seçtiğin ilimler de maneviyâtını düzelten ilimlerden olmalıdır.

Evlâdım, sana başka bir sözüm daha var, selâmetin için şu öğüdümü dinle ve tut:

Eğer sultanın seni ziyaret edeceğini öğrenşen, iyi bili­rim ki, her şeyi bırakır ve hemen sultanın gözüne ilişecek her şeyin temizliğiyle uğraşırsın. İşte işaret ettiğim şeyi iyi düşün. Çünkü sen anlayışlısın; akıllı kimseye bir söz yeter. Peygamber Efendimiz, "Doğrusu Allâhü Teâlâ sizin dış görünüşünüze ve amellerinize bakmaz, an­cak kalplerinize ve niyetlerinize bakar." buyurmuştur.

Kalp ilmi, farz-ı ayındır. Diğer bilgiler ise -Allâhü Tealâ'nın farz kıldıklarını yapacak kadarı hâriç- farz-ı kifâyedir. Yâni bâzı kimselerin bunları bilmesi yeter. Allah seni faydalı ilim öğrenmeye muvaffak kılsın.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 18 Aralık 2010 Cumartesi - 12 Muharrem 1432

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder