28 Aralık 2010 Salı

MEKRUH OLAN VE OLMAYAN KIRAATLER

MEKRUH OLAN VE OLMAYAN KIRAATLER
28 ARALIK 2010 SALI - 22 MUHARREM 1432

Namazın bir rekâtında bir sûre, diğer rekâtında da ara­da iki veya daha ziyâde bulunmak üzere aşağıya doğru başka bir sûre okunması mekruh değildir. Fakat arada yal­nız bir sûrenin bulunması mekruhtur. Meselâ, Fîl (elemtera...) Sûresinden sonra Kureyş (li îlâfi...) Sûresini bırakıp Mâûn (eraeytellezî...) Sûresini okumak mekruhtur.

Bir namazda bir ayet-i kerime tekrar edilse, meselâ; bir sûre bir rek'âtta iki defa okunsa veya bir sûre her iki rekâtta da okunsa bakılır: Eğer kılınan nafile bir namaz ise mekruh olmaz. Fakat farz namaz ise, unutmak veya başka bir sûre bilmemek gibi bir özürden dolayı olma­yınca mekruh olur.

Birinci rekâtta Nâs sûresi (Kul eûzü bi rabbinnas...) okunsa, ikinci rekâtta da bu sûrenin okunması münâsip olur. Çünkü tekrar etmek, geriye dönüp okumaktan eh­vendir. Ancak hatim ile namaz kılan bir kimse, birinci rekâtta "Muavvızeteyn" (Felak-Nâs) sûrelerini okumuş ise, ikinci rek'âtta Fatiha'dan sonra Bakara Sûresi'nden bir miktar okur.

İkinci rekâtta, birinci rek'âtta okunan sûrenin üstün­deki sûreyi -kasden olmasa bile okumak-, mekruhtur. Meselâ birinci rek'âtte İhlâs (kulhüvallahü ehad...) Sûre­sini, ikinci rek'âtte de Tebbet Sûresini okumak mekruh­tur. Bununla beraber okunmaya başlanmış ise terk edilmemelidir. Bunun nafile namazlarda mekruh olmaya­cağını söyleyenler de vardır.

Ayakta okunan âyetleri rükûya giderken bitirmek mek­ruhtur. Okunan âyetleri ve sûreleri namaz içinde par­makla saymak da İmam-ı A'zâm'a göre mekruhtur. İmâmeyne göre bunda bir beis yoktur.

Farz ve nafile namazlarda, ikinci rekâtları birinci rek'âtlardan uzun yapmak mekruhtur. Fakat nafilelerde üçüncü rek'âtlarda okunan âyetleri birinci ve ikinci rek'âtlardan uzun tutmakta kerahet yoktur. Çünkü nafilelerde her iki rek'ât müstakil bir kısım sayılır.

***********************************************************************************
HADİS-İ ŞERİF

Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selam sonuncudan evla değildir (İkisi de aynı ölçüde ehemmiyetlidir).
Ravi: Tirmizi, İsti'zan 16, (2707); Ebu Davud, Edeb 150, (5208)
***********************************************************************************
Kaynak: Fazilet Takvimi / 23 Aralık 2010 Persembe - 17 Muharrem 1432

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder