23 Aralık 2010 Perşembe

"KURTULUŞUN YOLU"

"KURTULUŞUN YOLU"
23 ARALIK 2010 PERSEMBE - 17 MUHARREM 1432

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Muâz bin Cebel'e (r.a.) buyurdular: "Yâ Muâz, muhakkak Allâhü Teâlâ yerleri ve gökleri yaratmazdan evvel yedi melek yarattı. Bu yedi melekten her birini gök kapılarının birine bekçi kıldı... Bu melekler, içinde gıybet, öğünme, kibir, kendini beğenmek, hased, süm'a (işittirme) ve riya (gösteriş) bulunan amelin, merhametsizin amelinin ve ihlâs ile; (yani Allah rızâsı için) işlenmemiş olan amelin Allâhü Tealâ'nın huzuruna çıkma­sına müsâade etmezler. Sonra bunlardan biri ile bozul­mamış olan bir amel getirilir, arz olunur da Allâhü Teâlâ "Ben kulumu sizden iyi bilirim o amelini benim için işle­memiştir." buyurur ve kabul etmez.

Muâz bin Cebel (r.a.) pek çok ağladı. Sonra "Yâ Resûlallâh, sen Allah'ın Resûlü'sün, günahtan masun (korun­muşsunuz. Ben ise Muâz'ım, günahtan masun değilim. Benim için kurtuluş nasıl olur?" dedi.

Resûlullâh Efendimiz buyurdular: "Yâ Muâz, amelin nok­san olsa da dâima bana -benim sünnetime- uyarsın. Di­lini husûsiyle Kur'ân ehlinden (ve diğer insanları gıybet­ten) tutarsın. Günahlarının tamamını kendinden bilir, dîn kardeşlerinden bilmezsin. Onları kötüleyerek kendini tezkiye etmez (kendini temize çıkarmaz), kibirlenip onları kendinden alçak görmezsin. Dini ilimlerin tahsîli gibi âhiret ameline dün­ya menfaati, arzusu karıştırmazsın. Riya karışmaması için amelini (nafile ibâdetlerini), gizli işlersin. Kardeşlerinle bir araya geldiğinde dîne ve edebe aykırı söz etme ki bunlar kötü ahlâktandır. Arkadaşınla aranızda gizli olan bir hususu yanında başka bir kimse varken söyleme. Katiyen kendini -ilmin yahut malın ile- insanlardan büyük görme, yoksa dünya ve âhiret hayırları senden kesilir. İnsanları gıybet ederek yahut kötüleyerek yaralama, yoksa seni de kıyamet günü cehennemde canavarlar parçalar..."

Hz. Muâz (r.a.) sordu: "Yâ Resûlallâh, bu hasletleri yerine getirmeğe ve bu azaptan kurtulmağa kimin gücü yeter?" Resûlullâh Efendimiz "Yâ Muâz, Allâhü Tealâ'nın kendisine kolaylaştırdığı kimseye bu hususlar pek kolaydır. Sana şunu bilhassa tavsiye ederim ki bunu yaparsan kurtulursun: Ken­di nefsin için sevdiğini insanlar için de sev, kendin için hoş görmediğini insanlara da lâyık görme."

Kaynak: Fazilet Takvimi / 17 Aralık 2010 Cuma - 11 Muharrem 1432

1 yorum:

  1. Bu hadisi şerif hangi kaynaktan bize sorulduğu için yazıyorum

    YanıtlaSil