10 Aralık 2010 Cuma

ŞEKER FAYDALI MI ZARARLI MI ?

ŞEKER FAYDALI MI ZARARLI MI ?
10 ARALIK 2010 CUMA

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde görevli olan cerrah, Prof. Dr. Kenan Demirkol, özetle diyor ki:

... Şeker, vücudumuzu, demir paslanır gibi paslandırıyor, eskitiyor; çocuklarımızın hücrelerini 12 yaşında yaşlandırıyor. Şekeri, gıda sanayiinden söküp atmak zor ama, işe evlerimizin kapısından başlayabiliriz!

ABD’de; 20 yaş üstü erişkinlerin yüzde 65’i şişman, 64 milyonu koroner kalp hastası, 11 milyon şeker hastası, 37 milyonunda kolesterol yüksekliği var. Ülkemizde kalp hastalığı bu boyuta henüz gelmemiş gözükse bile, şeker hastası sayısı 4 milyonu aştı.

Ne zaman ki şeker pancarından şeker üretilmesi Avrupa’da ortaya çıktı, soğuk iklimlerde de şekere dönüşebilecek bir besin maddesi keşfedildi, toplumların şeker tüketimi arttı. Toplumların şeker tüketiminin artış eğrisiyle, hastalıkların artış eğrisi bire bir örtüşüyor. Çünkü; şeker sadece kalorisiyle, şişmanlatıcı etkisiyle zarar vermiyor, doğrudan kimyasal yapısıyla da çok tehlikeli. “Şeker yiyeyim oradan aldığım kaloriyi başka yerden kısarım.” demek çok yanlış. İnsan vücudunun şeker almasına ihtiyaç yoktur. Dolasıyla, sağlıklı beslenmede de şekerin hiç yeri yok. Normal olarak şekeri meyvelerden zaten alıyoruz.

Kanser hücresi de şekerle besleniyor. Özellikle kemoterapi gören asla şeker yememeli. Fazla yenen şeker, insülin aracılığı ile kas ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülür ki, vücudumuzun şeker deposu 120 gram kadardır. Orası da sürekli doludur, çünkü hiç boş durmuyoruz. İnsülin bu şekeri alacak ve yağa dönüştürecek. Dolayısıyla yediğimiz şeker vücudun değişik bölgelerinde yağlanmalara sebep olacak. Bu hem karaciğer yağlanmasına, hem damar sertliğine, hem de vücudumuzun yağlanmasına yol açar.

Son olarak; Prof. Dr. Kenan Demirkol, tereyağıyla beslenen dedesinin 117 yaşında, margarinle beslenen babasının ise, 59 yaşında öldüğüne de dikkat çekiyor. Anahtar Kelimeler: ŞEKER - Seker faydali mi yoksa zararli mi ? - Sekerin zararlari - Seker sagliga yararli mi ? Seker'in sagliga katkisi var mi ?
Kaynak: Türkiye Takvimi / 30 Kasım 2010 Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder