25 Aralık 2010 Cumartesi

İMÂM ŞAFİÎ HAZRETLERİ (RH.)

İMÂM ŞAFİÎ HAZRETLERİ (RH.)
25 ARALIK 2010 CUMARTESi - 19 MUHARREM 1432

Ehl-i sünnetin amelde dört büyük mezhep imamından biri olan İmâm Şafiî'nin (rahimehullah) ismi Muhammed b. İdris ve künyeleri Abdullah'dır. İmâm Şafiî (r.h.), As-kalan'da (veya Yemen'de) hicrî 150 (m. 767) târihinde doğmuş, hicrî 204 (m. 819) senesinde Mısır'da vefat etmişlerdir. Mübarek kabirleri Kâhire'dedir.

Başlıca eserleri şunlardır: Ahkâmü'l-Kur'ân, es-Sü-nen, Ihtilâfü'l-hadîs, er-Risâle fi'l-Usul, el-Mevâris, Kitâ-bü'l-Ümm, Müsnedü'ş-Şâfiî, Edebü'l-Kâdî, el-Eşribe, Fezâil-i Kureyş, es-Sebku ve'r-Remy.

İmam Şafiî, tıpta, şiir ve edebiyatta, atıcılık sanatında mahir idi. Attığı okların onda dokuzu, belki de tamamı isabet ederdi.

Ömründe hiç kimseyi incitmemiştir. O derecede cö­mert idi ki bir gün kamçısı yere düştü, yerden alıp da verene -hakkı kalmasın diye- elli altın vermiştir.

İlim öğrenmek için çok seyahat etmiştir.

Bağdat'ta meşhurlardan bir zât abdest alıyordu. Şafiî Hazretleri o zâta hitaben "Abdesti güzel eyle.", deyince o zât Hz. İmam'a dönerek "Bildiğin ilimden bana öğret." dedi. İmam Şafiî, "Sadâkat eden necat bulur. Dîn(in emir ve yasaklarına) riâyet eden, her belâdan emindir. Ma'rûf'u emretmekten ve münkeri nehyetmekten geri kalma." buyurdular.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 20 Aralık 2010 - 14 Muharrem 1432

1 yorum: