26 Temmuz 2010 Pazartesi

BERAET KANDİLİ VE ÜMMET-İ MUHAMMED'İN AFFEDİLİŞİ

BERAET KANDİLİ VE ÜMMET-İ MUHAMMED'İN AFFEDİLİŞİ
26 TEMMUZ 2010 PAZARTESİ


Şâbân-ı Şerîf’in 15. gecesi Berâet Kandili’dir. Bu gece bir çok mühim hâdiselerin tefrik edildiği, gelecek seneye kadar kulların rızıkları, ecelleri ve olacak hâdiseler husûsiyle Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) şefâat-i tâmme salahiyetinin verildiği mübarek gecedir.

Cenâb-ı Hakk, buyurdu ki (meâlen): "Hâ Mîm. Kitâb-ı mübîn hakkı için biz o Kur'ân-ı mübârek bir gecede indirdik..." (Duhân Sûresi, ayet 1-2-3). Bu inzâl, Kur'ân-ı Kerîm’in Levh-i Mahfuz’dan, dünya semasındaki Beyt-i Ma’mûr’a bir defada toplu halde indirilişidir ki, bazı müfessirlere göre Berâet Gecesi’nde olmuştur. Âyet âyet indirilmesi Kadir Gecesi’nde başlamıştır.

Peygamberimiz'e tam şefâat salâhiyetinin verilmesi: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: "Şabân’ın 13.gecesi Cebrâil(a.s.) bana geldi ve “Yâ Muhammed! (s.a.v.) Kalk, ümmetin için isteyeceğini iste." dedi. Peygamberimiz de (s.a.v.) ümmeti için ilticâda bulundu. Sabaha yakın Cebrâil (a.s.) tekrar gelerek "Yâ Muhammed(s.a.v.) Cenâb-ı Hakk ümmetinin üçte birini sana bağışladı" buyurdu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Ya Cebrâil! Geriye kalan üçte ikisinin hâli ne olacak?" buyurarak ağladı. 14. gece Cebrâil (a.s.) tekrar gelerek evvelki gece gibi Peygamber Efendimiz’i kaldırdı. Peygamberimiz (s.a.v.) sabaha kadar ümmeti için ilticâda bulundu. Sabaha doğru Cebrâil (a.s.) yine gelerek "Müjde, yâ Muhammed! (s.a.v.) Cenâb-ı Hakk ümmetinin üçte ikisini bağışladı." buyurdu. Peygamberimiz "Ya Cebrâil, kalan üçte birinin hali ne olacak?" buyurarak gözyaşı döktüler. Berâet Gecesi'nde de Resûlullâh Efendimiz (s.a.v) ümmeti için sabaha kadar gözyaşları ile duâ ve ilticâ ettiler. Cebrâil (a.s.) "Müjde, yâ Muhammed! (s.a.v.) Muhakkak Hz. Allâh -Allah’a şirk koşanlar hariç- ümmetinin hepsini sana bağışladı. Yâ Muhammed! Başını semaya kaldır, bak ne görüyorsun?" buyurdu. Yerden arşa kadar bütün melekler secdeye kapanıp ümmet-i Muhammed için istiğfar ediyorlardı.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azabından emânda olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan def’ eder. On melek de o kimseyi şeytânın tuzaklarından muhafaza eder." Anahtar Kelimeler: Beraat Kandili, berat kandilinin önemi, beraet kandili, berat gecesi, kandiller, kandillerin dinimizdeki yeri, önemi, peygamber efendimizin Allah'a yalvarışı ve ümmeti muhammedin affedilişi, cebrailin ümmeti muhammedin affını müjdelemesi,
Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder