12 Temmuz 2010 Pazartesi

TESBİH NAMAZI

TESBİH NAMAZI
12 TEMMUZ 2010 PAZARTESi


Tesbih namazı tevbenin, istiğfarın en büyüğü ve bütün vücutla yapılanıdır.

Resûlü Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, muhterem amcaları Hz. Abbas'a (r.a.) hitaben tesbih namazi ile alakali şöyle buyurmuşlardır:

“Ey amca! Sana on haslet haber vermekle ikrâm etmiş olayım ki, onu işlediğin vakit günahının evveli ve âhiri, yenisi ve eskisi, hatâ ile ve kasten yapılanı, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve âşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun... Muktedir olursan bu tesbih namazını her gün kıl. Her gün kılamazsan ayda bir kere kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan ömründe bir kıl.”

Tesbih namazı 4 rek’attır. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur. “Sübhanellahi velhamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil-azim.”


Bu tesbih, namaz içinde şöyle okunur:

15 kere, Sübhaneke’den sonra (Fatiha’dan önce),

10 kere, zamm-ı süreden sonra,

10 kere, rükuda,

10 kere, rükudan kalkınca ayakta (kavmede),

10 kere, birinci secdede,

10 kere, iki secde arasındaki oturmada (celsede),

10 kere, ikinci secdede,

Birinci rek’atte okunan tesbihlerin adedi 75’tir. İkinci rek’atte aynı sıralama ile yine 75 defa okunur. Üçüncü ve dördüncü rek’atler de böyle kılınır. Birinci kadede (oturuşta) tahhiyyattan sonra salli ve barik, üçüncü rek’atte kalkınca önce sübhaneke okunur.

Tesbih namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Bunu alışkanlık haline getirmek müstehaptır. Kılmasını bilmeyenlerin de istifade etmesi maksadıyla cemaetle de kılınabilir.

(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder