24 Temmuz 2010 Cumartesi

SEVDİKLERİNDEN VEREBİLMEK

SEVDİKLERİNDEN VEREBİLMEK
24 TEMMUZ 2010 CUMARTESİ


Yüce Allah evreni ve içerisindeki nimetleri insanların faydalanması için yaratmıştır. İnsanların becerileri, imkânları ve güçleri farklı olduğundan, gelirleri de farklılık gösterir. Birikim, kazanç ve refah düzeylerinin eşit olmadığı toplumda, insanlar birbirlerine merhamet, kardeşlik ve dayanışma bilinciyle yaklaşmalıdır.

Dinimiz akrabaya, komşuya, yetime ve yolda kalmışlara yardım yapmayı teşvik etmiştir. Bu sayede zengin-fakir arası sevgi bağı kurulacak ve toplumun farklı kesimleri arasında denge ve huzur sağlanmış olacaktır. Kur’an-ı Kerim’de; “…Hayırda yarışın.” (Bakara,2/148) ifadesiyle fakir ve düşkünlere yardım eli uzatma konusunda tavsiyede bulunulmuş ve cimrilik yapmanın kötülüğü ise şu ayetle vurgulanmıştır: “…Kim nefsinin cimriliğinden, hırsından korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.” (Haşr,59/9) Ayrıca; “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” (Âl-i İmran, 3/92) ayetiyle de iyiliğe kavuşmanın şartının Allah yolunda harcamak olduğu belirtilmiştir.

Peygamberimiz de bir Müslümanın ihtiyacını karşılayanın, Allah tarafından ihtiyacının karşılanacağını belirtmiştir (Buharî, “Mezalim”, 3). Ayrıca “Kendisini cimrilikten koruyan kişi felah (kurtuluş) bulmuştur.” (Riyazü’s-Salihin, c.1, s. 583) Sözüyle insanların cimrilikten uzak durmalarını istemiştir.

Kaynak: Diyanet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder