6 Temmuz 2010 Salı

ÇOCUKLARIMIZI NAMAZA ALIŞTIRMAK

ÇOCUKLARIMIZI NAMAZA ALIŞTIRMAK
06 TEMMUZ 2010 SALI

Edasıyla emrolunduğumuz beş vakit namaz, Rabbimize karşı borçlu olduğumuz ibâdetlerin en mühimidir. İslâm'ın birinci şartıdır. Akıllı ve baliğ (ergin) olan her müslüman için farz-ı ayındır. Bir insanın dinine karşı hürmeti, bağlılığı namaza olan rağbeti miktarıncadır. Kıyamette en evvel namazdan sorulacaktır. Kur'ân-ı Kerîm'in yüzden fazla âyetinde namaz zikrolunmuştur. Allâhü Teâlâ (meâlen): 'Îmân edip iyi işler yapan ve namaz kılıp zekât veren kimselerin Rableri yanında mükâfatları vardır ve onlara bir korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.' buyurmuştur. (Baka­ra Sûresi, âyet 277)

Aklı fikri olan bir Müslümanın namazı ihmâl etmesi caiz olmaz. Bir aile reîsi bütün ailesine, bir hoca da tale­belerine namaz kıldırmakla memurdur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 'Çocuklarınız aklı er­meye, iyiyi kötüyü fark etmeye başladıklarında na­maz ile emrediniz...' (S. Ebû Davud) buyurmuştur. Na­mazın İslâm dininde ne kadar mühim ve ne kadar mukaddes bir ibâdet olduğunu bu hadîs-i şerîf pek gü­zel göstermektedir.

Çocukları namaza sevk etmek, velileri üzerine bir vazîfedir. Yavrularımızın dînî, ahlâkî terbiyelerine dikkat et­mek, onları namaz gibi dînî vazîfelere alıştırmak, onların dindar ve nezih bir insan olarak yetişmelerine çalışmak mühim bir vazifedir. Çünkü yaş ağacı doğrultmak kolaydır. Bu hususta baba, anne ve hocaların aldırmama­ları affolunmaz hatâlardandır. Zîrâ namaz, İslâm'ın alâ­metidir, müminin miracıdır. Nefsi ıslah eden sebeplerin en büyüğü, sayılamayan nimetlerin şükrüdür. Müslüman, Mevlâ'sını namazla hatırlar, namazla onun dergâhına sığınır, rızâsını arar.

Velhasıl: Namaz, müslümarılıkta en büyük, en lüzum­lu bir ibâdettir. Artık uyanmalı, bu gibi ibâdetleri birer bü­yük nimet bilmeli, aile efradının dindar, nezih bir hayata sahip olarak yaşamalarını temine çalışmalı, bunun ak­sine olan hareketlerden kaçınmalıdır.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder