16 Temmuz 2010 Cuma

PEYGAMBER EFENDİMİZİN TEBUK GAZVESİ (H.9, M.630)

PEYGAMBER EFENDİMİZİN TEBUK GAZVESİ (H.9, M.630)
16 TEMMUZ 2010 CUMA


Rum Kayseri (Bizans imparatoru) nun Şâm'da müslümanlar aleyhine büyük bir ordu topladıgı isitilince, Resulullah (s.a.v.) Medine-i Münevvere'de büyük bir ordu toplamaya basladı. Mekke'den ve diger Arap kabilelerinden asker toplamak üzere her tarafa memurlar gönderdi. Kıtlık ve pahalılık günleri oldugundan gücü yetenlerin askere yardım etmelerini emretti. Kudreti olanlar pek cok yardımlar ettiler. Hatta Müslüman hanımlar zînet ve süs esyalarını askere hediye ettiler. Ebû Bekir Sıddîk (r.a) Hazretleri bütün malını harcadı. Osman Zi'n-Nûreyn (r.a) Hazretleri de üc yüz deve yüklü zahîre ve bin altın verdi. Onun üzerine Resûl-i Ekrem, Hz. Osmân'a (r.a) husûsiyle duâ etti ve gecmis ve gelecek bütün günahlarının affedilmis oldugunu müjde buyurdu.

Münafıklar, "Böyle sıcak vakitlerde yola cıkmayınız." diye fesâd pesinde kosturuyorlardı. Onlara cevâben, "Cehennemin harâreti daha siddetlidir." diye buyuruldu.

Resûl-i Ekrem (s.a.v.), Ehl-i Beyti'ne bakmak icin Hz. Ali'yi (k.v.), memleket isleri icin de Muhammed bin Mesleme'yi (r.a.) Medîne'de bıraktı ve hicretin dokuzuncu senesi Receb ayında Persembe günü Medîne'den cıktı. Islam ordusu Medîne'den Şâm'a giderken yarı yolda bulunan Tebûk'de gâyet az akan bir su basında durdu. Su, böyle bir büyük ordunun ihtiyâcına yetmez iken Resûl-i Ekrem, ondan abdest alınca mucize olarak bütün orduya yetecek kadar cogaldı.

Islam ordusu, Tebûk'de kaldıklarında, korkuya bürünen Rûm askerinden bir hareket görülmedi ve muhârebe olmadi. Lâkin Islam ordusunun Sam hûduduna kadar gelip de Roma devletine meydan okuması her tarafa dehset verdi. Civârdaki belde hükümdârlarının ekserîsi cizye vermek üzere emân diledi. Resûl-i Ekrem de onlara birer kıt'a ahidnâme verdi.

Bu sıra Şâm'da vebâ oldugu isitildi. Resûl-i Ekrem "Tâûn (veba) olan beldeye girmeyiniz." buyurdu ve Tebûk'den ileri gidilmeyip Ramazan-ı Şerif ayında Medine'ye dönüldü.

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder