27 Temmuz 2010 Salı

TADİL-İ ERKÂNA RİAYET

TADİL-İ ERKÂNA RİAYET
27 TEMMUZ 2010 SALI


Namazlarda tadil-i erkana riayet, İmam Ebû Yusuf'a göre, bir rükün olduğundan farzdır. Bundan maksad, namazın kıyam, rükû ve secde gibi her rüknünü sükunetle yerine getirmek ve bu rükünleri yaparken her âzâ (organ)'nın yerine yerleşmiş olmasıdır.

Rükûdan kıyâma kalkarken vücud dimdik bir hâle gelmeli ve sükûnet bulmalı, en az bir kere: "Sübhânallâhi'l-azîm" diyecek kadar ayakta durup sonra secdeye varmak ve her iki secde arasında da böylece bir tesbih mikdarı durmak sünnettir.

Tâdil-i erkân, İmam-ı Azam ile İmam Muhammed'e göre, vâcibdir. Binâenaleyh farz oldugu takdirde, tadil-i erkana riyâet edilmeksizin kılınan bir namazı yeniden kılmak lazimdir.

Namazdan manevî haz duyanlar, namazda tadil-i erkana riayet ederler, acele etmekten sakınırlar. Acele etmeyi saygıya ve edebe aykırı görürler.

Hayatın en yararlı ve en kıymetli saatleri ibadetle geçen zamanlardır. Boş yere veya kısa bir yarar uğrunda zamanlarını harcayan insanların namaz gibi yüksek bir ibadetten, devamlı bir mutluluk yolundan ve İlahî huzurun zevkinden mahrum olmamak için çalışmamaları pek garip ve acınacak bir hal değil midir ?

Kaynak: Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder