28 Temmuz 2010 Çarşamba

HİKMETLİ SÖZLER

HİKMETLİ SÖZLER
28 TEMMUZ 2010 CARSAMBA


Adaletiyle meşhur, İran hükümdarı Nûşirevân-i Âdil, arzu etti ki; kendisine rehber olması için bazı nasihatler tertip edilsin. Bu maksatla, zamanın âlimlerinden 23 tanesini seçtirdi ve onlara; “Her biriniz bir hikmet söyleyiniz ki, hem ben istifade edeyim, hem de benden sonra gelenler.” dedi.

Her birisinin yazdığı hikmetli sözleri altınla yazdırdı. Bunları, yine altından bir kasa yaptırıp hazinesine koydurdu. Müşkül bir iş ile karşılaşırsa, bu hikmetleri okur ve ona göre karar verirdi.

Bu hikmetli sözler özetle şöyledir:

Kendinizi biliniz, ilim ve iyi edep öğrenmeyi arzu edinin! Malı, ilimden yüksek tutmayın! Ahiret için azık toplayın! Ahireti dünyaya satmayın! Söylenmeyecek sözleri söylemeyin!

Hikmet sahiplerinin nasihatlerini hakir görmeyin! İşlerde acele etmeyin! İşleri vaktinde yapın! İşleri bilene emredin! Akıllılarla istişare edin!

Herkes sizi takvanız ve iyilikleriniz ile tanısın! Kanaati zenginlik bilin! Sağlığın kadrini bilin! Kimsenin üzüntüsü ve elemi ile sevinmeyin!

Dert ve belâ sahiplerinden ibret alın! İnsanlara her zaman müdara edin, dininiz için dünyalık verin! Dost ve düşmanla iyi geçinin!

İnsanlardan ihsanı esirgemeyin! Elinizi ve dilinizi kollayın!

Kötü komşudan, fena arkadaştan sakının! Arkadaşsız yola çıkmayın!

Çorak yere tohum ekmeyin! Sonradan görmüşlerden borç istemeyin! Aslı belli olmayanlardan kız istemeyin! Allahtan korkmayandan korkun!

Ahmak, sarhoş ve deliye nasihat etmeyin! Nasihatinizi kıymetli tutun! Elinizin altındakilere merhamet edin! Kimsenin ekmeğine göz dikmeyin!

Açların yanında yemek yemeyin! Çocuklar ve kadınlara karşı tedbirli olun! Dünya nimeti ile kibirlenmeyin! Kötü kadınların hilelerinden emin olmayın!

Kimsenin evinin işine karışmayın! Karı koca arasında aracı olmayın! Başkasının bir şeyini sahibinden daha fazla koruyunuz!

Kibirli insanlardan korkun! Devlet adamlarına düşmanlık etmeyin! Hiç kimseye zulüm etmeyin!

Ana ve baba hakkını gözetin! Akrabalarınızı ziyaret edin! Sözünüzü yerine getirin! Muhtaçların ihtiyacını yerine getirmeye çalışın!

İlim ehlini büyük tutun! Faydalı olmayacak sözü söylemeyin!

Hiç kimsenin gıybetini yapmayın! Sözden anlamayana söz söylemeyin!

İyilerin ziyaretine gidin! İlim sahipleri ile sohbet edin! Ölüleri iyilikle yad edin!

Güzel sözleri herkese işittirin! Doğru yahut yalan yere yemin etmeyin! Dünyadan fazla ahiret dostu olun! Yetimin malına göz dikmeyin! Gençlikte, ihtiyarlıktan endişe edin!

Kış hazırlığını yazın yapın! Bugünün işini yarına bırakmayın!

Cömertliği âdet edinin! Hacetinizi cömertlerden isteyin! Borçluları sıkıştırmayın! Dostlarınızı hatalarından dolayı ikaz edin!

Evlâtlarınıza hüner ve sanat öğretin! Gizli konuşulan yerleri dinlemeyin!
Sözlerinizi ölçülü söyleyin!

Nimet ve bolluk zamanında dostlarınızı unutmayın! Düşmanı küçümsemeyin! Düşmanın dost görünmesinden endişe edin!

Emniyet zamanında daha çok korkunuz! Belâ gelince sabredin! Darlıkta genişlik zamanını hatırlayın! Genişlikte darlık zamanını düşünün! Bir görüşte kimseye aldanmayın! Başkalarının aybını araştırmayın!

Fena huylulardan uzak durun! Cenâb-ı Hakka sığınmayı en güzel amel bilin!

Kaynak: Türkiye Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder