29 Kasım 2009 Pazar

ÂSIM BİN SABİT'İN (R.A.) ŞEHÎD EDİLMESİ

ÂSIM BİN SABİT'İN (R.A.) ŞEHÎD EDİLMESİ

Udal ve Kare kabilesinden bâzı kimseler hicretin dör­düncü yılının Safer ayında Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) huzuruna gelerek "Bizim aramızda müslüman olan kim­seler vardır. Bizlere dinimizi öğretecek, Kur'ân'ı okutacak kimseler gönder." dediler. Peygamberimiz de altı kişi gön­derdi ve onlara Âsım bin Sabit (r.a.)'i emîr tayin etti. Bu hâdise siyer kitaplarında Recî' gazvesi olarak geçer.

Onlar Medine'den ayrıldıktan sonra onları davet edenler sözlerinde durmadılar ve Hüzeyl kabilesinden yüz kişi ile müslümanlara saldırdılar. Sahâbîler civardaki bir dağa sığındılar. Müşrikler 'Dağdan inerseniz zarar vermeyeceğiz' diye söz verdiler. Âsım (r.a.) 'Vallahi ben bir kâfirin verdiği söze itimât etmiyorum, Yâ Rabbi, hâlimizi Peygamberine bildir.' diye duâ etti.

Müşrikler, Âsım bin Sabit (r.a.)'ı şehîd ettiler ve Sülâfe bin Sa'd'a satmak üzere kafasını kesmek istediler. Çünkü Sülâfe, Uhud'da iki oğlunu öldüren Âsim (r.a.)'ın kafata­sında şarap içmeyi adamıştı. O sırada bir grup arı gelerek cesedi korudu. Müşrikler "Akşam oluncaya kadar bıraka­lım, o zaman dönüp kafasını alırız." dediler. Fakat Allâhü Teâlâ bir sel gönderdi, Âsım (r.a.)'ın na'şını alıp götürdü. Âsım (r.a.) müslüman olduktan sonra hiçbir müşrike el sürmemeğe ve başka bir müşrikin de kendisine el sür­memesini Allah'tan niyaz etmişti. Allâhü Teâlâ'da onu ha­yâtta iken koruduğu gibi öldükten sonra da korudu. Anahtar Kelimeler: ÂSIM BİN SABİT'İN (R.A.) ŞEHÎD EDİLMESİ - Asim bin Sabit (r.a.) - emir - Reci gazvesi - Hüzeyl kabilesi - Sülafe bin Sa'd - kafatasi - sarap - ari - sel - naas -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder