30 Kasım 2009 Pazartesi

AYASOFYA LEVHALARI

AYASOFYA LEVHALARI
30 KASIM 2009 PAZARTESI

Sultan Abdülmecid Han'in iradesi ile 3 Mart 1847 tarihinde Ayasofya'nin tamirine karar verilmisti. Tamirde cami icindeki Teknecizade Ibrahim Efendi tarafindan yazilmis; Allâhü Teâlâ'nin, Muhammed Mustafa (s.a.v.)'in ve dört büyük halifenin mübarek isimlerinin bulundugu büyük levhalarin da yeniden yazilmasi lazim gelince caminin ikinci imami bulunan Hattat Mustafa Izzet Efendi, celî yazilari yeniden yazmis, ayrica Hasan ve Hüseyin (r.anhümâ) efendilerimizin isimlerini de ilave etmistir.

Hat tarihimizin büyük üstadlarindan Kadiasker Mustafa Izzet Efendi'nin bu büyük saheseri; Ayasofya Cami-i Serifi'ni süsleyen kubbedeki 'Nûr âyeti'nin bir kismi ile bu mübârek isimlerdir. Isimleri ihtivâ eden yuvarlak sekildeki levhalarin capi 7.5 metre, harf kalinligi ise 35 cm'dir. Levhalar hafif, neme dayanikli ve saglam oldugu icin ihlamur agacindan yapilmistir.

Mustafa Izzet Efendi'nin bu hizmetlerine mukabil, Sultan Abdülmecid Hân'in irâdesiyle câmi-i serîfin yeni tahsîsatindan yüklüce atiye verilmistir.

1935 yilina kadar câmiyi tezyin eden bu levhalar, câminin müzeye cevrilmsi ile yerlerinden indirilmis, fakat ebatlarinin büyüklügü sebebiyle câmiden cikarilamadigi icin tahta iskeleler üzerinde terk edilen, bu arada biri de kirilan levhalar 1949'da tekrar yerlerine asilmistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder