24 Kasım 2009 Salı

KURBAN NASIL KESILIR ?

KURBAN NASIL KESİLİR ?
24 KASIM 2009 SALI

Kurban kesmeye niyet edilir. Besmele-i şerîfe ile "İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara's-semâvâti ve'l-arda hanîfen ve mâ ene mine'l-müşrikîn" âyet-i kerîmesini ve;

"Allâhümme hazâ minke ve leke. Allâhümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn, lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene evvelu'l-müslimîn" duasını okuduktan sonra;

"Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilahe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd, Bismillâhi Allâhü ekber." deyip hemen kesilir.
Kurbanın şu dört şeyi kesilir:

1. Nefes borusu.
2. Yemek borusu.
3. -4. İki şah damarı

Bu dördünü de kesmek sünnettir. Bunlardan üçünü kesse helâl olur.

Deveyi gerdanından, koyun, keçi ve sığırı çene ile göğüs arasından, yumrucuk denilen kemiğin altından boğazlamak sünnettir.

Kurbanı kıbleye doğru yatırıp (ön ayakları ile arka sağ ayağını) bağlayarak kesmek sünnettir. Kolaylık için sığırların dört ayağını bağlamak caizdir. Deve ayakta kesilir.

Eğer hayvan kaçarsa yahut kuyuya düşüp de boynundan kesmek mümkün olmazsa, kesilmesi niyetiyle "Bismillâhi Allâhü Ekber" diyerek, bir bıçakla veya kesici bir şeyle (herhangi bir yerinden) yaralamak sureti ile öidürülse helâl olur. Eğer hayvan insana hücum ederse, kesmeye niyet ederek besmele ile öidürülse yine helâl olur. Anahtar Kelimeler: Kurban nasil kesilir ? Kurbanlik nasil kesilir ? Kurban edilecek hayvan nasil kesilmeli ? Kurban nasil kesilmeli ? Kurbanlik nasil kesilmeli ? Kurban da dikkat edilecek hususlar - Kurbanda dikkat edilmesi gereken konular - Kurban neresinden kesilir ? Kurbanin nesi kesilir ? Kurbanin neyi kesilir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder