16 Kasım 2009 Pazartesi

ZİLHİCCE AYI

ZİLHİCCE AYI
16 KASIM 2009 PAZARTESI

Hicrî, Kamerî ve Arabî senenin aylarının on ikincisi Zilhicce'dir.

Zilhicce, Eşhur-u Hurum(muhterem aylar)dan biridir. Diğerleri Recep, Zilkade ve Muharrem'dir.
Zilhicce ayında bayramdan başka husûsî günler de vardır. Bunlar Kur'ân-ı Kerim'de geçen Eyyâm-ı Ma'lûmât ve Eyyâm-ı Ma'dûdât'tır.

Eyyâm-ı Ma'lûmât; Yevm-i Terviye, Yevm-i Arefe, Yev-m-i Nahr'ın da dâhil olduğu Zilhicce'nin ilk on günüdür.

Yevm-i Terviye; Zilhicce'nin sekizinci günü, Arefe gününden önceki gündür. Hacılar o gün Mekke'den Minâ'ya giderler. Minâ'da su olmadığından kendilerini ve hayvanlarını iyice suya kandırdıkları yahut Hz. İbrâhîm aleyhisselâm oğlunu kurban etmeyi 9 gece görüp o gün derin düşünceye daldığı için terviye diye isimlendirilmiştir.

Yevm-i Arefe; Zilhicce'nin dokuzuncu günüdür. Hacılar o gün Arafat'ta bulunurlar.

Yevm-i Nahr; Zilhicce'nin onuncu günüdür. Kurban bugün kesilir. Zilhicce'nin on birinci ve on ikinci günü de kurban günleridir. Hepsine birden "eyyâm-ı nahr" denir. Hacılar bu gün Minâ'da bulundukları için ayrıca "eyyâm-ı Minâ" da denir.

Eyyâm-ı Ma'dûdât; "Bir de sayılı günlerde Allah'ı zikredin (tekbîr alın)." mealindeki (Bakara Sûresi, âyet 203) âyeti mûcebince namazların sonunda tekbir okunan günlerdir. Bunlar da Arefe günü sabah namazından itibaren Kurban Bayramı'nın dördüncü, yani Zilhicce'nin on üçüncü gününe kadar olan beş gündür. Teşrik tekbirleri okunduğu için bunlara "Eyyâm-ı Teşrîk" de denilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder