26 Kasım 2009 Perşembe

TEŞRİK TEKBÎRİ NEDIR ?

TEŞRİK TEKBÎRİ NEDIR ?

Hz. İbrahim (a.s.) Hz. İsmail'i (a.s.) kurban olarak kesmek üzere iken Cebrail (a.s.) "Allâhü ekber Allâhü ekber" dedi. İbrahim (a.s.) bu tekbîri işitince, "Lâ İlahe illallâhü vallâhü ekber" buyurdu. İsmail (a.s.) da "Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" buyurdu.

Teşrîk tekbîri, teşrik günlerinde alınan tekbir demektir. Mükellef olan her müslümana vaciptir. Bakara Sûresi'nin "Sayılı günlerde Allah'ı zikrediniz..." mealindeki 203. âyet'i teşrik tekbirine işaret etmektedir.

Zilhiccenin dokuzuncu günü arefedir. Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün -ki, zilhiccenin 13'üncü, bayramın dördüncü günü- ikindi namazına kadar her farz namazın arkasından "Allâhü ekber, Allâhü ekber. Lâ İlahe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd." diye tekbir alınır. Toplam yirmi üç vakit eder.

Sol tarafa selâm verildikten sonra ara vermeden, daha yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünyâ kelâmı konuşmadan tekbir getirmek lâzımdır. Teşrik tekbirini okumakta; münferid (namazını yalnız kılan), imâm, cemâat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes aynıdır. Namazın başında imâma yetişemeyen kimse de, lâhık gibi yetişemediği rek'atleri kaza edip selâm verdikten sonra bu tekbiri okur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder