21 Kasım 2009 Cumartesi

KURBANIN HIKMETI

KURBANIN HİKMETİ
21 KASIM 2009 CUMARTESI


Eti yenebilen hayvanları boğazından kesmek suretiyle hayvanın eti, necis (temiz olmayan) kanından temizlen­miş olur.

"Bismillâhi Allâhü Ekber" diyerek kesilince etinin yenil­mesi helâl olur. Besmele çekmeden kesenlere de benze­mekten kurtulmuş oluruz.

Kurban kesmekte Allah'ın kullarına ziyafet vardır. Etin üçte birini dostlara, üçte birini fakirlere vermek, kalanını da evde çoluk çocuğa yedirmek müstehabdır.

Kurban kesmek Allah yolunda bir fedakârlıktır. Allâhü Teâlâ'nın verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevaba ve Allah'a yakınlığa vesîledir, belâlara karşı da bir siperdir.

İnsanlar her gün dünyânın her tarafında yüz binlerce hayvan kesiyorlar. Fakat bunlardan yalnız maddî hâli ye­terli olanlar istifâde edebiliyor. Kurban Bayramındaki et­lerden ve derilerinden fakirler de istifâde etmektedir. Şah­sın menfaati yerine de cemiyet menfaati konuluyor. Kur­ban kesmek İslam'ın pek insanî ve içtimaî büyük bir fe­dakârlığıdır.

Kurban kesmekle kesilen hayvan sayısı çok artmış ol­maz. Çünkü kurbanda kasapların kestiği hayvan sayısı azalır. Kendi zevkleri için her gün binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin senede bir kere Allah için ve insanların da yararına kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.

Elhâsıl kurbanın meşruiyeti dînî, ahlâkî, içtimaî birtakım hikmetlere ve maslahatlara müsteniddir. Bunu takdîr et­meyecek bir akıl sahibi tasavvur olunamaz.
Anahtar Kelimeler: Kurbanin Hikmeti - Kurbanin hikmetleri - Kurbanin hikmetleri nelerdir - Kurbanin hikmeti nedir -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder