7 Aralık 2009 Pazartesi

15. ASRIN BÜYÜK ASTRONOMU ALİ KUŞÇU

15. ASRIN BÜYÜK ASTRONOMU ALİ KUŞÇU

Ali Kuşçu, Uluğ Bey'in saltanatı zamanında Semer-kand'da ilim tahsilini tamamladı. Uluğ Bey, Kâdızâde-i Rûmî, Gıyâseddîn Cemşîd, Muînüddîn Kâşî gibi âlimlerden astronomi ve matematik öğrendi.

Fâtih Sultân Mehmed Han'ın daveti üzerine geldiği İstanbul'da pek ziyâde rağbet, hürmet ve ihsanlara nail oldu. Kendisine Ayasofya müderrisliği verildi. Sultanın desteği ile nice eser te'lîfine muktedir oldu. Fâtih'in Otlukbeli seferinde sultana yoldaş oldu ve sefer esnasında "er-Risâletü'l-Fethiyye"yi yazdı. Hicrî 879 Şâbân-ı Şerîfi'nde İstanbul'da vefat etti. Kabri Eyyüb Sultan civarındadır.

Ali Kuşçu İstanbul'a geldiğinde, bütün İstanbul âlimleri onu karşıladılar. Aralarında İstanbul Kadısı Hocazâde de vardı. Bir vakit sohbetten sonra Seyyid Şerîf Cürcânî ile Allâme Teftâzânî (r. aleyhimâ) arasındaki münazaradan bahis açıldı. Ali Kuşçu "Ben o mecliste hâzır idim." dedikten sonra Allâme Teftâzânî tarafını tercîh ettiğini söyledi. Hocazâde "Efendim, biz dahi o mecliste idik. Seyyid Şerîf Hazretlerini tercîh ettim." dedikten sonra, yazdığı haşiyedeki delîlleri arz etti. Ali Kuşçu bir vakit mütâlâa ettikten sonra Hocazâde'nin görüşünü kabul eyledi. Rahmetullâhi aleyh.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder