31 Aralık 2009 Perşembe

MUKADDESATA HÜRMET

MUKADDESATA HÜRMET
31 ARALIK 2009 PERSEMBE

Allah (c.c.) ile alâkalı olan, din yönünden pâk ve temiz bulunan, manevî kıymeti olan şeylere, mukaddesat de­nir. Allâhü Teâlâ mukaddes olduğu gibi, Allâhü Teâlâ'nın bütün isimleri de mukaddestir. Yine, Allâhü Teâlâ'nın kitapları, peygamberleri, velîleri, İslâm ibâdetleri, İslâm mabetleri de mukaddestir.

Bütün Müslümanlar, mukaddesata son derece hür­metle mükelleftir.

Biz Müslümanlar herhangi bir ibâdete veya hayırlı bir işe başlayacağımız zaman, besmele okuruz. Bir hadîs-i şerîfte; "Herhangi hayırlı bir İşe Bismillah sözü İle başlanmazsa, o İş bereketsizdir, güdüktür." buyurulmuştur. Biz Rabb'imizin mübarek isimlerini anarken "Teâlâ, Celle Celâlühû" gibi ifâdeler kullanırız.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek isimlerin­den biri anılınca salât ve selâm okuruz. İmâm Ebû'l-Hasan-ı Kerhî (rahmetullahi aleyh) "Bir kişinin ömründe bir kere salavât getirmesi farz-ı ayndır." buyurdu. "Hazreti Muhammed Mustafâ sallallâhu aleyhi ve sellem," deriz. Mübarek isimlerini de "aleyhissalâtü vesselam, sallallâhu aleyhi ve sellem" diye yazar ve­ya okuruz.

Diğer peygamberlerin mübarek adlarını da "Selâm" ile anarız. "Adem aleyhisselâm, İbrahim aleyhisselâm" deriz.

Ashâb-ı kiram hakkında, "radıyallâhü anh" deriz. Diğer âlimler için "rahmetullahi aleyh" deriz.

Evliya-i kiram için, "Kaddesallâhü Sırrahû" deriz. Bütün bunlar, İslâm âdâbındandır. Bütün bunları hayırla anmak, hepsine karşı sevgi ve saygı göstermek, hiçbi­rine dil uzatmamak gerekir. Onlar arasında geçen bazı olayları ileri sürerek, haklarında hürmete aykırı sözler söylemek hiçbir müslümana yakışmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder